Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Motociclişti, braconieri şi zone despădurite – acestea sunt o parte din „atracţiile“ sitului Natura 2000-Munţii Ţarcu.

Frumuseţea sălbatică a zonei munţilor Ţarcu merită să fie protejată. Teoretic, acest lucru s-a făcut prin includerea sa în situl Natura 2000. În realitate însă, această protecţie se face doar pe hârtie.

Pădurile sunt devastate sistematic, apele – poluate, iar natura a devenit o adevărată arenă a sporturilor cu motor. Ca să ne facem o idee cum se apără mediul aici, am vorbit cu localnicii din zonă. Astfel, am putut afla că, de pe Ţarcu, se văd porţiuni întregi în care copacii au fost pur şi simplu raşi de pe faţa pământului.

Pe Râul Lung, în amonte de cătunul Plopu, pădurea face loc tot mai mult „civilizaţiei“ reprezentate de utilajele de exploatare forestieră, care folosesc albiile râurilor ca drumuri improvizate. Cursurile de apă sunt deosebit de utile nu doar ca şi căi de acces, ci şi pe post de canalizare gratuită pentru diverse clădiri şi instalaţii. Iar rezultatele nu întârzie să se vadă – în zona cascadei Şopot de pe Râul Alb, de pildă, păstrăvii au dispărut din cauza deşeurilor aruncate în apă.

Însă firmele de exploatare forestieră nu sunt singura calamitate a sitului. Zona munţilor Ţarcu îi atrage şi pe pasionaţii de enduro, isprăvile lor putând fi văzute de oricine pe site-urile de profil, unde avem ocazia să-i „admirăm“ cum dau drumul cailor putere în mijlocul naturii. Pe două sau pe patru roţi, fără să le pese de ceea ce lasă în urma lor, aceştia îşi croiesc cu vitejie propriile drumuri prin mijlocul unei zone, chipurile, protejată. Oare protejată de cine? Nu de ei, nici de cei care taie lemne, nici măcar de braconierii care vânează fără griji în munţii Ţarcu, pentru că nici aceştia nu lipsesc din peisaj.

Adaugă comentariu