Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Examenul la Limba şi literatura română a fost susţinut luni, 4 martie, de liceenii din Caraş-Severin.În acest an subiectele au fost diferenţiate în funcţie de profil. După cum ne-a mărturisit Carmen Marin, elevă în clasa a XII-a B la Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz din Reşiţa „la profilul mate-info mai uşor a fost subiectul unde am avut de descoperit o greşeală. La subiectul al treilea am avut un text poetic la alegere şi cred că voi obţine o notă între 8 şi 9“. Dacă la ultimul punct al examenului elevii profilului matematică-informatică au avut de comentat un text poetic, la alegere, pentru liceenii „filologi“ acesta a fost dedicat poetului Mihai Eminescu.

„În principiu, au fost uşoare. La primul subiect am avut o proză, la 2, un text argumentativ privind raportul dintre libertate şi regulile societăţii iar la punctul trei, Eminescu. Acesta din urmă consider eu că a fost mai dificil“, ne-a declarat Gianina Ghera, elevă în clasa a XII-a A. Tânăra speră că va lua nota „7 sau 8. Nu dau pronosticuri încă“.

Scopul simulărilor la Bacalaureat este să-i obişnuiască pe elevi cu examenele şi în acelaşi timp profesorii să aibă o diagnoză pe care să bazeze desfăşurarea şi organizarea activităţilor de pregătire a acestor examene pe parcursul semestrului al doilea. Elevii care participă la simulările de la Bacalaureat dau examen în aceleaşi condiţii ca la un examen normal.

Notele nu se pun în catalog, dar elevii absenţi vor fi notaţi în catalog. Elevii care vor fi prinşi copiind sau vor perturba desfăşurarea în bune condiţii a acestor simulări vor avea nota scăzută la purtare. Simularea la examenul de Bacalaureat 2013 durează trei ore. Marţi, 5 martie se desfăşoară proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Lavinia Predescu