Silviu Hurduzeu: Putem aplica salariul minim european! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deputatul social-democrat consideră că mecanismul salariului minim european poate fi aplicat și în țara noastră începând din 1 ianuarie 2023!

„Vom susține în Coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, așa cum a propus recent PSD pe baza datelor economice existente din România“, susține social-democratul cărășean.

Constituția României prevede faptul că „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent“. Acum, prevederea este întărită de această directivă, care stabilește că statele membre „trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor. (…) Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut“.

La noi, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este, pentru anul acesta, de 6.095 de lei. Dacă aplicăm regulile europene, salariul minim brut ar trebui să crească de la 2.550 la 3.047 de lei, iar în mână de la 1.524 la 1.800 de lei.

JCS-A.M.