Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prima veste bună vizavi de modernizarea acestui obiectiv important o dă senatorul Marcel Vela, care spune că „în curând, fostul sanatoriu Marila din Caraș-Severin va prinde viață și va deveni un punct extrem de important pe harta României“!

Compania Națională de Investiții (CNI) a demarat modernizarea, extinderea și dotarea noului spital. În urma licitației a fost încheiat contractul de prestări servicii cu EXPERT PROJECT TEAM DESIGN SRL, data de finalizare a serviciilor de proiectare SF fiind 6 Septembrie 2022. Şeful liberalilor cărăşeni felicită conducerea judeţului şi pe primarul Oraviţei. „Felicitări preşedintelui CJ Romeo Dunca, (…) şi tuturor consilierilor județeni pentru susținere! Felicitări Costel Ursu pentru devotament şi implicare. Mulțumiri directorului general Manuela Pătrășcoiu și întregii echipe din CNI!“, a precizat Marcel Vela.

Senatorul cărăşean dă şi detaliile tehnice ale viitorului sanatoriu, comparându-le cu cele existente la ora actuală. Spitalul Marila (fostul sanatoriu) avea următoarele caracteristici:
▪️Suprafața construcției = 20.000 mp;
▪️Regim de înălțime Demisol+Parter+6 Etaje;
▪️Funcționalități:
– Demisol : Bucătărie, spălătorie, centrală termică;
▪️Parter : Birou internări și alte spații;
▪️Etaj 1-boli interne cronici, Capela, radiologie;
▪️Etaj 2 și 3 – Pneumoftiziologie;
▪️Etaj 4, 5 și 6 – dezafectate din cauza degradării avansate.
▪️Aici funcționau:
– Secția de TBC – 90 de paturi;
– Secția interne – 50 paturi.
După reabilitare, Spitalul Marila va fi o oază de sănătate, într-o zonă superbă din Banatul de Munte cu:
Etaj 1 – secția pneumoftiziologie – 80 paturi;
Etaj 2- secția pneumoftiziologie – 100 de paturi;
Etaj 3 – secție cronici – 100 paturi;
Etaj 4 – recuperare post covid 100 paturi;
Etaj 5- Pneumologie pediatrică – 100 paturi;
Etaj 6 – spațiu de relaxare;
Inclusiv toate dotările pentru buna funcționare.

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean spunea, în conferinţa de bilanţ a unui an de mandat, că ideea de renovare a sanatoriului Marila îi aparţine! Aşa cum v-am mai spus, Compania Naţională de Investiţii a scos pe SEAP proiectul de modernizare a sanatoriului Marila, în vederea elaborării documentaţiei tehnice. Valoarea totală a proiectului este de 70 de milioane de euro.

„Ideea de modernizare a sanatoriului îmi aparţine, sigur că demersurile au fost susţinute de Primăria şi Consiliul Local Oraviţa, şi le mulţumesc pe această cale pentru cum au mişcat lucrurile. M-am gândit că dacă la camera barică de la Clinica Nera oamenii se programează cu luni de zile înainte, de ce să nu facem ceva şi la Marila. Şi am gândit pentru acest obiectiv patru camere barice. În plus, să nu uităm de aerul puternic ozonificat şi de peisajul superb, lucruri ce au făcut cândva din Marila o staţiune renumită în Europa. Nu vom vedea prima cărămidă de la Marila mâine, dar o vom vedea“, preciza atunci şeful judeţului.

Dincolo de idei, implicare şi veşti bune, important este că Sanatoriul Marila devine realitate. Practic, Marila este singurul sanatoriu TBC din partea de vest a ţării şi are toate şansele să redevină ce a fost cândva.

JCS-N.C.