Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cifrele din judeţ contrazic ideea că tinerii şi bătrânii sunt mai afectaţi de şomaj decât restul categoriilor de persoane.

Potrivit celor mai recente cifre oferite de către agenţia judeţeană de şomaj, la nivelul Caraş-Severinului sunt 4.764 de şomeri, cea mai mare pondere nefiind însă deţinută nici de tineri, nici de bătrâni. Astfel, pe segmentul de vârstă de 16-25 de ani, sunt înregistraţi 459 de şomeri, în vreme ce alţi 306 şomeri au vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani. Judeţul are 698 şomeri cu vârsta cuprinsă între 50 şi 55 de ani, în vreme ce 875 au peste 55 de ani.

În Caraş-Severin, cele mai afectate de fenomenul şomajului sunt segmentele de vârstă între 30 şi 39 de ani şi între 40 şi 49 de ani, unde judeţul înregistrează 986, respectiv 1.440 de şomeri. Cele două segmente de vârstă menţionate sunt, de fapt, şi cele mai active pe piaţa muncii, motiv pentru care, în momentul concedierilor, ele sunt şi cele mai ferecvente pe listele de la şomaj. Tinerii absolvenţi, în schimb, sunt categoria care rămâne în evidenţe la şomaj pentru cel mai scurt timp, adică doar şase luni. Asta chiar dacă încetarea şomajului nu se concretizează cu o angajare…

Antoniu Mocanu