Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După sărbători, reşiţenii cu spirit civic au şansa să scape ieftin de birul local, putând beneficia de o bonificaţie de zece procente.

7 ianuarie, prima zi în care s-au putut achita primele taxe şi impozite la Reşiţa, a generat ceva aglomeraţie în prima parte a programului. Chiar înaintea deschiderii, două persoane aşteptau deja să-şi plătească dările către municipalitate, apoi au urmat alţii, mulţi dintre ei mânaţi de nevoia de a obţine certificatul de atestare fiscală care să le dea voie să mai vândă câte ceva. Unii au vrut să vândă o locuinţă, iar alţii să radieze maşini.

„Având în vedere că a fost prima zi în care s-au deschis casieriile Direcţiei de Impozite şi Taxe Reşiţa, a fost un flux mai mare decât de obicei la casierii, având în vedere şi faptul că au fost câteva zile în care nu s-a lucrat cu publicul din cauza faptului că trebuia închisă baza de date aferentă anului fiscal 2014, şi deschisă cea pentru 2015. Şi astfel toţi contribuabilii care aveau nevoie de certificate fiscale pentru radiere, pentru vânzare bunuri, au venit acum la noi pentru a obţine documentele de care aveau nevoie. De asemenea, au venit şi foarte mulţi contribuabili care doreau să achite impozitele şi taxele locale pentru anul 2015, având în vedere faptul că, până în 31 martie, dacă se achită integral impozitele aferente anului în curs se beneficiază de o bonificaţie de 10% aplicată debitului principal“, spune Ion Florin Brabete, şeful Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul municipalităţii.

Nu doar primele zile după deschiderea uşilor se lucrează intens la „Impozite şi Taxe“! „În general, primul termen de plată fiind 31 martie, cele trei luni de la începutul anului – ianuarie, februarie şi martie –, şi ţinând cont de faptul că se acordă şi bonificaţia de 10%, sunt mai de foc, spune Florin Brabete. Vine lume mai multă pentru a beneficia de respectiva bonificaţie. Iar ulterior, la cel de-al doilea termen de plată, care este 30 septembrie, de asemenea avem un flux mai mare de persoane“.

Aleşii urbei, întruniţi în şedinţă la sfârşitul anului trecut, au votat două noi hotărâri în domeniu, una vizând stabilirea impozitelor şi taxelor locale, cealaltă a taxele speciale aferente anului 2015, fără însă ca vreun bir local să sufere majorări. „Dl. primar Mihai Stepanescu a ţinut neapărat ca impozitele şi taxele locale să rămână la acelaşi nivel ca şi în anul 2014“, a precizat şeful direcţiei. Acesta a precizat că singurele majorări care au intervenit în ultimii ani au fost impuse de Guvern.

Chiar dacă la capitolul dări către bugetul local mai există şi întârziaţi, Reşiţa este un caz aparte, rău platnicii fiind o excepţie. „Este mult spus «rău platnici», poate unii dintre cetăţeni nu au posibilitatea să plătească. Deşi le-am oferit şi eşalonări la plată, posibilitatea de a veni şi de a plăti oricât au, fără nicio problemă. Banii le vor fi încasaţi la ghişeu, ca să nu acumuleze majorări. Avem şi dosare de executare silită pe rol, dar sperăm ca respectivii contribuabili să vină şi să achite fără nicio problemă“, a conchis şeful Impozitelor şi Taxelor reşiţene.

Enable referrer and click cookie to search for pro webber