CARAŞ-SEVERIN – Cinci facturi însumând 400.000 de lei, primite dar neînregistrate în contabilitatea SJUR în luna septembrie 2022, au apărut precum ghioceii, tocmai în februarie 2023!
Un nou episod al „războiului“ dintre preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, şi managerul SJUR, Alina Stancovici, s-a derulat, azi, aceasta din urmă susţinută de directorul financiar contabil Adina Miloş. Subiectul întâlnirii de la sediul CJ l-a reprezentat discutarea situaţiei celor 14.035.000 lei, reprezentând arieratele spitalului. Deşi a debutat calm, întrevederea a devenit în scurt timp tensionată, părţile nereuşind să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte facturile emise de AquaCaraş în septembrie, neînregistrate în contabilitate, neplătite şi, în consecinţă, generatoare de noi penalităţi. În opinia lui Dunca, omiterea înregistrării lor în 2022 s-a făcut în scopul cosmetizării bilanţului activităţii SJUR, astfel încât arieratele şi plăţile restante raportate să fie mai mici la 31 decembrie 2022.
Nota de constatare a Corpului de Control al CJ reclamă şi ea încălcarea Legii contabilităţii, arătând că prin neînregistrarea facturilor ar fi fost „avantajat nejustificat managerul SJUR, care prin contractul de management şi-a asumat reducerea la un anumit nivel a plăţilor restante”. Cele două doamne de la spital nu au fost de acord cu afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean, motivând că nu ştiau de facturi, pentru că pe locurile lor se aflau, atunci, alţi factori de decizie. S-a ajuns, în cele din urmă, să se discute mai mult şi mai apăsat despre lipsa de comunicare, despre telefoane închise şi „apelative” deschise, categoria acestora din urmă rezumându-se de această dată doar la „mincinos“ şi „mincinoasă“.
Dacă pentru unii creditori sunt bani suficienţi, alții vor trebui să mai aştepte. Spitalului Județean de Urgenţă din Reşiţa i s-a repartizat, din bugetul de stat pe 2023, suma de 14.625.000 de lei, exact cât reprezentau arieratele la finele anului trecut. În baza existenţei acestei sume au avut loc discuţii cu furnizorii de energie electrică şi gaz, pentru a se evita o eventuală întrerupere a acestor servicii. La invitaţia preşedintelui CJ s-a aflat luni la Reşiţa reprezentantul Titan Edilitara Brăila, Ştefan Fusea, unul dintre creditorii importanţi ai SJUR. În urma discuţiilor purtate, cei doi au găsit o soluţie de a reduce din totalul penalităţilor existente cu titlu executoriu. Astfel, în condiţiile plăţii tuturor arieratelor către firma de catering, spitalul ar urma să beneficieze de o reducere substanţială din cuantumul total de penalităţi. În cadrul întâlnirii, Dunca a reproşat conducerii SJUR că nu a găsit de cuviinţă să ia legătura cu Titan Edilitara din timp, lucrurile rezolvându-se amiabil doar după intervenţia sa. În contrapartidă, i s-a reproşat faptul că favorizează AquaCaraş, care spre deosebire de firma din Brăila, nu pare a fi dispusă să sprijine în vreun fel rezolvarea situaţiei spitalului. Care, chiar în condiţiile achitării arieratelor, tot rămâne cu obligaţii de plată de circa 14 milioane de lei.
Dincolo de cifrele invocate, s-a discutat în contradictoriu mai ales pe tema celor cinci facturi trimise de AquaCaraş în septembrie, confirmate de SJUR dar în cele din urmă, înregistrate în contabilitate de abia în februarie anul acesta. Când tragi-comică, când doar puerilă, discuţia a vizat nu doar faptul că nu se răspunde la telefoane, ci şi faptul că nu se citeşte corespondenţa electronică. Parcurgând nota Corpului de control al CJ, care a verificat inclusiv această corespondenţă, am remarcat faptul că adresele de e-mail folosite de serviciul financiar şi cel de achiziţii al SJUR sunt unele de tipul @gmail.ro sau @yahoo.ro. Un amănunt care poate părea minor dar care, la o adică, poate fi folosit ca scuză când… n-ai primit mesajul.
JCS-Walter Fleck