Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Indiferent de situaţie, 399 de unităţi de învăţământ din sistemul preuniversitar sunt gata de primul sunet al clopoţelului, aşteptându-şi, ca în fiecare an, elevii încărcaţi de emoţie.

Totuşi, dincolo de emoţii şi flori, prima zi va ascunde în spate şi ceva neajunsuri. La final de august, autorităţile informau că veniseră toate manualele şcolare pentru clasele VIII-XII, şi pentru III-V, dar niciunele pentru clasa a VII-a. Pentru a VI-a au venit doar cele de Fizică şi Educaţie fizică, iar pentru clasele I şi a II-a nu era venit decât manualul de Religie.

La capitolul igienizare, multe din şcoli n-au avut parte de ea până la sfârşit de august, considerând că nu ar fi necesară. Oricum, până în prima zi, le mai rămăsese suficientă vreme autorităţilor şi administraţiilor şcolilor să asigure manuale şi să dea cu mopul.

Există însă şi probleme mai profunde, care nu pot fi măturate până la primul sunet al clopoţelului. Dacă peste vară se vorbea despre mai bine de 30 de unităţi de învăţământ fără autorizaţii, lista a fost redusă la 22, la capitolul sanitar. Şi, chiar dacă am tinde să credem că școlile fără autorizaţie au rămas cu toaletele în fundul grădinii, ei bine, lucrurile stau cu totul altfel, cele mai multe dintre acestea fiind, de fapt, prinse în diferite lucrări.

Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Norman din Vrăniuţ nu au apă şi canalizare, însă urmau să fie cumpărate toalete ecologice. Tot cu grupuri sanitare în curte, fără apă şi canalizare, este şi Grădiniţa PN Ticvaniu Mic. Fără apă potabilă, dar cu contract pentru asigurarea ei îmbuteliată sunt şcolile primare şi grădiniţele PN Secăşeni şi Cănicea, toate cu lucrări de reabilitare prin PNDL II.

Pentru Grădiniţa PN Gârnic, şcolile primare şi grădiniţele PN Broşteni şi Brădişoru de Jos, urmau să fie depuse documentele în vederea autorizării. În diferite faze de lucrări erau şcolile primare şi grădiniţele PN Surducu Mare şi Slatina-Timiş, şcolile primare Valea Roşie şi „Mihailovici Traian“ Ciuchici, grădiniţele PN Ravensca şi Naidăş, şi Şcoala Gimnazială „Vasile Versavia“ Naidăş. În vreme ce Şcoala Primară Răchita întâmpina dificultăţi din cauză că funcţionează în chirie, într-un spaţiu aflat în proprietate privată.

Antoniu Mocanu