Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Senatorul cărăşean Ionuţ Chisăliţă este co-iniţiator, alături de senatorul Gabriel Botnariu, al proiectului de modificare a Legii acordării voucherelor. Proiectul a fost depus la Senatul României, modificarea constând în completarea alin. (6) al art. 24 din Legea 165/2018, privind acordarea biletelor de valoare.

Astfel, art. 24 va avea următorul cuprins: „Voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de călătorie şi/sau de divertisment, dar şi pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele şcolare naţionale şi tematice, dacă se regăsesc într-un pachet turistic“.

Senatorul cărăşean este convins că Parlamentul României va adopta această lege: „Proiectul a plecat de la beneficiile reale rezultate și a dorinței noastre ca aceste vouchere să poată fi folosite de toți membrii familiei, fără ca beneficiarul să îi însoțească. Mai precis, vorbim de posibilitatea ca aceste vouchere să poată fi folosite în folosul și binele copilului sau copiilor beneficiarului. Sunt convins că toți vor vota un asemenea proiect“.

În expunerea de motive, iniţiatorii proiectului au făcut apel la Constituţia României, care garantează un regim special de protecţie şi asistenţă în realizarea drepturilor copiilor şi tinerilor, conform ari. 49, alin. 1. De asemenea, s-a făcut referire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului, potrivit interesului superior al copilului, în concordanţă cu prevederile Convenţiei ONU. Propunerea de modificare vine şi pe fondul limitărilor legii în vigoare, care tind să altereze intenţia iniţială benefică a legiuitorului, cât şi avantajele folosirii voucherelor, astfel încât beneficiarii să se poată folosi de toate facilităţile. Practic, plata taberelor pentru copii s-ar putea face cu aceste vouchere ale părinţilor, intenţia legiuitorului îmbunătăţindu-se considerabil.