Şi Anina va avea iluminat public cu leduri - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

ANINA – Pentru a se conforma cerinţelor actuale de eficientizare energetică, asemenea altor oraşe din judeţ şi din ţară, Primăria Anina va moderniza sistemul de iluminat!

Încă din luna iulie a fost depusă în acest sens o cerere de finanţare nerambursabilă la Administrarea Fondului pentru Mediu, în valoare de un milion de lei, această sumă reprezentând 55,76 la sută din valoarea eligibilă a proiectului. Costurile totale, respectiv cheltuieli eligibile şi neeligibile, sunt în cuantum de 1.811.168 lei. Pentru cheltuielile eligibile ale proiectului, Primăriei îi revine o contribuţie de 793.318 lei, iar pentru cele neeligibile, 17.850 lei.

Important este că vor fi achiziţionate 1.260 de corpuri de iluminat noi, cu led, acestea având o eficienţă energetică ridicată. Cei care au realizat un studiu tehnic pentru a evalua situaţia existentă în acest moment în privinţa iluminatului public stradal au ajuns la concluzia că înlocuirea stâlpilor care au lămpi cu vapori de sodiu cu corpuri de iluminat noi, cu led, va reduce consumul de energie cu aproximativ 76 la sută. Astfel, iluminatul stradal clasic va deveni istorie şi la Anina, în prezent fiind pe structură de stâlpi şi reţele de alimentare cu energie electrică aeriene.

Modernizarea sistemului de iluminat stradal va reduce semnificativ nu doar costurile energiei electrice, ci şi emisiile de CO2, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii mediului. Dar mai durează, spun reprezentanţii Primăriei, fiindcă abia a fost depusă cererea de finanţare la AFM. Documentul trebuie mai întâi aprobat, iar etapele următoare, adică semnarea contractului de finanţare, licitaţia pentru proiectare şi execuţie, asemenea oricărui proiect, necesită răbdare şi timp. În orice caz, cererea de finanţare este pentru 18 luni.

JCS-Alexandra Gorghiu