Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Minunea despre care vorbește senatorul PSD Ion Mocioalcă s-ar putea întâmpla de anul viitor, iar voucherele ar putea fi suportate de la bugetul de stat!

Social-democratul Ion Mocioalcă spune că parlamentarii Coaliției de guvernare au depus zilele trecute la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei, suportate de la bugetul de stat, și angajaților din mediul privat.

„PSD susține faptul că și mediul privat trebuie sprijinit pentru a acorda vouchere de vacanță salariaților din acest sector, care nu doar că vor contribui la recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, ci vor aduce și multiple beneficii turismului românesc, respectiv economiei în general. Acest sprijin poate fi acordat, în limita posibilităților bugetare, sub forma unor deduceri fiscale pentru sumele aferente voucherelor, după modelul tichetelor de masă.“, a mai precizat senatorul social-democrat.

Potrivit propunerii legislative, în cursul unui an fiscal, angajații pot beneficia de vouchere de vacanță, de prima de vacanță și de bilete de odihnă acordate potrivit Legii pensiilor. Indiferent de numărul contractelor individuale de muncă pe care le are în derulare, un angajat poate alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherele de vacanță.

După ce banii de vouchere vor ajunge în conturile angajatorilor, aceștia le vor vira unităților cu care au contract, care în final vor transfera beneficiarilor valoarea voucherelor. La baza inițiativei stă argumentul că, în țara noastră, costul fiscal pe angajat este de 40,85%, care este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26-27%. Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaților este decizională.

JCS-T.K.