Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Persoanele şi familiile care doresc să obţină facilitatea financiară aferentă întregului sezon rece, trebuie să-şi depună în continuare solicitările.

Deşi temperaturile au scăzut serios de ceva vreme, ajutorul pentru încălzire se acordă abia din luna noiembrie. În judeţul Caraş-Severin nu mai există nicio localitate branşată la un sistem centralizat de termoficare, însă familiile cu venituri reduse pot beneficia, în continuare, de ajutoarele pentru încălzirea locuinţei, aferente sezonului rece. Pentru cei care folosesc pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, combustibili solizi sau petrolieri, ori energie electrică, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este mai mic de 615 lei.

Facilitatea se acordă pe baza cererii şi a declaraţiei pe proprie răspundere, însoţită de documentele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia. Formularul de cerere şi declaraţie pe propria răspundere pot fi solicitate primăriei localităţii. Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire şi care au contracte de furnizare a energiei electrice. Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate ajutoarele sunt aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri (limita superioară fiind de 615 lei/persoană). Cuantumul ajutorului se situează între 240 lei pentru familiile/persoanele cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană, în toate cazurile fiind obligatorie efectuarea anchetei sociale.

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile nete realizate în luna anterioară depunerii cererii. Se ţine cont de bunurile deţinute în proprietate, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Bunurile deţinute, constând în suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie, se evaluează potrivit unui algoritm utilizat la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Dacă valoarea netă rezultată e mai mare decât acest prag, atunci cei în cauză vor fi excluşi de la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei.

Pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei începând cu luna noiembrie, cererea şi documentele doveditoare pot fi depuse la primăria localităţii de domiciliu până la data de 20 noiembrie. În situaţia în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condiţiile de acordare pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se face prin dispoziţie a primarului începând cu luna depunerii cererii pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective, începând cu luna următoare pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii și începând cu luna depunerii cererii pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea. Sezonul rece cuprinde lunile noiembrie 2016 – martie 2017.