Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Printre hotărârile dezbătute în şedinţa Consiliului Judeţean de joi a fost şi cea privind aprobarea achiziționării unor servicii de consultanță în vederea întocmirii unui Caiet de sarcini privitor la contractarea unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare de 55.000.000 lei, pentru proiectul „Dezvoltarea zonei turistice Semenic”!

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a subliniat importanța elaborării caietului de sarcini pentru finanțarea părților neeligibile, astfel încât Proiectul Semenic să devină o realitate. Şeful judeţului a menționat că „deși suma necesară este considerabilă, avantajul major constă în accesarea celor 30 de milioane de euro puse la dispoziție de guvern și chiar finalizarea acestui proiect care este în derulare de peste 15 ani. Acest proiect, odată realizat, ar putea genera venituri substanțiale pentru județ.“

Dunca a estimat că dezvoltarea infrastructurii turistice, inclusiv construirea a 10.000 de locuri de cazare, ar putea aduce un influx de capital de aproximativ 200 de milioane de euro. Afirmaţii care nu au impresionat noua majoritate. Consilierul județean Ioan Crina și-a exprimat rezervele față de caietul de sarcini propus, subliniind necesitatea unei analize mai detaliate și a unei transparențe sporite în utilizarea fondurilor. „Noi nu ne opunem dezvoltării judeţului, domnule preşedinte, ci prostiilor pe care vreţi să le faceţi. Nici nu avem estimate aceste servicii de consultanţă.“, a spus Crina.

În cadrul discuțiilor, Dunca a solicitat aprobarea proiectului pentru a putea avansa în negocierile cu băncile și a asigura finanțarea necesară, subliniind că fără această aprobare, fondurile guvernamentale nu vor putea fi accesate. Totuși, Crina a ridicat întrebări legate de mandatul „în alb” solicitat de Dunca, insistând asupra clarificării costurilor și responsabilităților implicate. În plus, acesta a fost sceptic că Reșița o să primeasca suma de 55 de milioane lei. „De ce să accesăm noi, Consiliul Judeţean, un credit pentru un proiect derulat de Primăria Reşiţa. Acel parteneriat trebuie revizuit!“, a mai adăugat Crina.

Deși proiectul a întâmpinat critici, cei mai mulți dintre consilieri au recunoscut importanța acestuia pentru dezvoltarea județului, subliniind însă necesitatea unui proces bine structurat și transparent. În final, consilierul liberal Mircea Teodorescu a propus un amendament pentru a limita cheltuielile de consultanţă la 50.000 de lei și obținerea mai multor oferte, înainte de a lua o decizie finală. Cu toate acestea proiectul de hotărâre a fost respins, urmând a fi revizuit și readus în atenția consilierilor.

În conferința de presă ce a avut loc imediat după dezbaterile din ședință, când Romeo Dunca a fost întrebat ce părere are despre cum a fost gestionată hotărârea pentru proiectul „Dezvoltarea zonei turistice Semenic“, acesta a spus: „Asta îmi arată că pe nimeni nu interesează sa discutăm constructiv ca sa găsim soluții.“

JCS-Denis Dutca