Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Consilierii locali cărora li se datorează situaţia explozivă din oraş au ţinut-o pe-a lor, cerând „anularea tuturor taxelor locale“!

Azi ar fi trebuit să aibă loc şedinţa Consiliului Local convocată de primarul Ion Chisăliţă prin Dispoziția nr.14 din 23 ianuarie 2024, cu o ordine de zi cuprinzând opt proiecte de hotărâre. Şi-ar fi avut loc dacă un grup de consilieri, aceiaşi care s-a opus şi anul trecut proiectului de hotărâre cu indexarea cu rata inflației, fără mărirea taxelor și impozitelor, n-ar fi părăsit sala de şedinţe. Întrucât după aceea au mai rămas doar 7 consilieri din 17, şedinţa nu a mai putut continua, din lipsă de cvorum.

Potrivit consilierului Toni Novăcescu (PRO România), decizia de a părăsi sala şi de a nu participa la dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi anunţată a fost luată ca urmare a faptului că pe aceasta nu se afla şi cel solicitat, luni, printr-o adresă asumată de consilierii PSD şi PRO România privind „anularea tuturor taxelor locale, în anul fiscal 2024, către firmele private de pe raza orașului Moldova Nouă“. Pe Novăcescu l-au urmat consilierii Narcis-Marian Bălăşoiu, Ionel Bându, Gioca Ianoşevici, Roxana Nistoran şi Ramona Soroceanu de la PSD, dar şi cei de la care senatorul Adrian Torma avea aceleaşi aşteptări, potrivit mesajului postat, luni, pe o reţea de socializare: Deian Petco (Partidul Verde), Adrian Artenie (PER) şi Gheorghe Cârpian (PNL).

Ţinând cont de aceasta, primarul Ion Chisăliţă le-a atras atenția că și consilierii locali pot iniţia proiecte de hotărâre şi să le supună dezbaterii. „Nu voi proceda decât în spiritul legii! Nu am căutat în toți anii de mandat și nu mi-am făcut un scop din a împovăra cetățeanul cu taxe și impozite! Faptul că, astăzi, oamenii ies în stradă, se datorează celor care au votat, în două rânduri, împotriva voinței locuitorilor vizavi de proiectul de hotărâre cu indexarea inflației medii, fără mărirea taxelor și impozitelor.”, a explicat Chisăliţă. Efectele neaprobării proiectului, de către aceiaşi consilieri care, azi, au părăsit sala de ședință, se văd acum, oamenii fiind împovărați să plătească taxe și impozite conform indicelui maxim stabilit de lege, a precizat el.

Organizat de Asociaţia „Clisura Dunării“ în faţa Primăriei Moldova Nouă, protestul celor circa 40 de participanţi a luat sfârşit după 40 de minute, înainte de ora 12. Cu toate că primarul a invitat la discuţii o delegaţie formată din 3-5 participanţi, răspunsul acestora a fost negativ, niciunul dintre cei prezenţi în stradă nedorind să dea curs dialogului.

JCS-W.F.