Secretul murdar de pe Aleea Roman - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Blocul 6 de pe Aleea Roman – situat în Microraionul I din cartierul reşiţean Govândari – este unul dintre puţinele blocuri turn ferite de nebunia agitaţiei de pe Bulevardul Republicii, însă liniştea sa ascunde un secret murdar.

Cam de un deceniu, unul dintre locatari, o femeie în vârstă de vreo 75 de ani, care stă la etajul al doilea al imobilului, a început să adune gunoaie în apartament, spre disperarea vecinilor. În urmă cu câţiva ani, când femeia îşi umpluse apartamentul de abia mai putea circula printre gunoaie, oamenii au apelat de mai multe ori la operatorul de salubritate de atunci şi pe la diferite instituţii ale statului, care au luat măsuri şi s-a făcut curat. O vreme… Pentru că nici astăzi femeia nu a încetat să adune gunoaie. Ce-i drept, dezastrul de astăzi nu mai e precum cel de acum câţiva ani, însă temperaturile ridicate sperie vecinii care nu-şi mai pot deschide ferestrele de teama mirosului şi a insectelor, fiind totuşi vorba şi de o problemă de sănătate publică. Locatarii povestesc că problemele au început în urmă cu un deceniu, când femeia şi-a pierdut partenerul de viaţă, şi spun că, din cauza delăsării, nu mai are nici apă, nici lumină, toaleta e defectă iar geamurile sunt mereu deschise. Pentru o parte din necesităţi, adună apă de ploaie… Am găsit şi noi un astfel de recipient în faţa uşii apartamentului.

Au fost reluate demersurile făcute la operatorul de salubritate, care între timp a fost schimbat cu altul. Însă acesta nu s-a arătat la fel de binevoitor. Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari nr. 131 au apelat, apoi, la sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică, instituţie care, în loc să ia măsurile care s-ar fi impus, le-a transmis oamenilor s-o dea în judecată pe femeia strângătoare. Din sfere juridice am aflat că procesul nu e o soluţie, ci intervenţia inspectorilor de la DSP. După vreo trei luni de bătut în disperare pe la porţi închise, reprezentanţii locatarilor au apelat la sprijinul Jurnal CS.

Adevăratul ajutor a venit din partea structurilor din subordinea Primăriei Reşiţa. Poliţiştii locali şi-au arătat şi acum, ca şi în urmă cu câţiva ani, disponibilitatea de a-i sprijini pe oameni în demersul de a-şi curăţa blocul de gunoaiele strânse de bătrână. Cei de la Asistenţă Socială i-au îndrumat pe oameni, miercuri, 23 iulie, spre Direcţia de Întreţinerea Patrimoniului, unde directorul Sava Giuricici s-a oferit să le pună utilajele necesare, iar cei de la Serviciul de Gospodărie Urbană şi Mediu îi vor ajuta cu personalul care va face curat. Şi totul a fost programat imediat pentru dimineaţa de joi, 24 iulie, când la faţa locului va ajunge şi cineva de la DSP. Vecinii au speranţa că, după ce se va face curat, bătrâna se va simţi mai bine şi va continua să păstreze lucrurile într-o stare de normalitate. Deşi, după cum ne-au mărturisit, este deja a doua curăţenie de cincinal…

Antoniu Mocanu