Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Noua lege a muntelui va fi gestionată de către o instituţie abilitată, ce se va înfiinţa la nivelul Ministerului Aghriculturii până la sfârşitul anului.

Miliardul de euro pe care-l pregăteşte Guvernul pentru următorii zece ani, în vederea colectării şi procesării produselor montane vine, desigur, în ajutorul producătorilor din zona montană, însă proiectele vor fi gestionate de altă structură, potrivit explicaţiilor oferite de Pavel Nefir, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene Caraş-Severin: „Va fi o instituţie separată de noi, de DAJ, o structură nouă în cadrul ministerului, care se va ocupa strict de zona montană. Sigur, vom colabora, nici nu se poate altfel, dar ei vor coordona proiectele şi întreaga activitate ce intră sub incidenţa Legii 197/2018“.

Legea Muntelui a fost adoptată în vederea stopării exodului tinerilor spre marile oraşe sau ţările europene, avantajele şi posibilităţile de dezvoltare fiind extrem de atractive. „Întrucât la nivelul județului Caraș-Severin, aşa cum subliniază purtătorul de cuvânt al DAJ CS, ing. Liviu Munteanu, 55 de Unități Administrativ-Teritoriale îndeplinesc condiţiile noii legi (deci mai multe faţă de câte se încadrau înainte de Legea Muntelui, respectiv 38) au fost deja înfiinţate două centre de dezvoltare montană, la Oraviţa şi la Băile Herculane“.

Practic, prin aceste centre poate fi implementată legislaţia specifică şi programele naționale și europene destinate fermierilor montani. De asemenea, toate informaţiile, iniţiativele, proiectele, cursurile de formare profesională şi munca de teren sunt coordonate la nivelul acestor centre montane, care sesizează problematica specifică fiecărei zone şi găseşte soluţiile. Centrele, la rândul lor, vor fi coordonate de noua stuctură, respectiv Agenţia Naţională a Zonelor Montane, care va fi fundamentată în funcţie de cerinţele şi nevoile specifice, iar programele nu vor fi atât de pretenţioase şi complicate ca cele europene.