CARANSEBEȘ – ADR Vest a declarat eligibile două fișe de proiect depuse de Primăria Caransebeș pentru pregătirea de documentații tehnico-economice prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT), în perspectiva unei eventuale finanțări în cadrul programelor din perioada 2021-2027!
Prima fișă de proiect vizează un „Sistem integrat de mobilitate urbană durabilă în municipiul Caransebeş: amenajarea pistelor pentru biciclete, modernizarea şi optimizarea reţelei de transport în comun şi a infrastructurii conexe”, proiect cu o valoare totală de peste 5,6 milioane de euro, prin care se urmăresc reducerea traficului auto, crearea unei infrastructuri alternative de transport şi eliminarea efectelor nocive ale poluării. În cazul obținerii finanțării se vor achiziţiona două microbuze electrice/ecologice și un autobuz electric/ecologic, se vor dezvolta un terminal de transport public și stații de încărcare autobuze, vor fi îmbunătăţite condiţiile de aşteptare prin amenajarea staţiilor de autobuz și va fi înființat un nou traseu pentru transportul public în comun cu o lungime de 14,8 km dus-întors, care va conecta cartierele Cazărmii şi Ţarinei cu zona Gării şi zona comercială din Pipirig. Nu în ultimul rând se vor realiza 33 de kilometri de piste de biciclete și se vor reabilita/moderniza trotuarele care conectează locuinţele oamenilor cu staţiile de autobuz existente şi zona centrală a Caransebeșului.
„Revitalizare şi amenajare de spaţii verzi în municipiul Caransebeş” este cel de-al doilea proiect pentru care se speră obținerea unei finanțări de peste 2 milioane de euro în următorul exercițiu 2021-2027. În acest caz, se încearcă revitalizarea și amenajarea a 6 terenuri neutilizate din Caransebeș: „Parcul Amfiteatrului” (strada Godeanu, 3411 mp), „Parcul Vila Popov”(strada Corcana, 8803 mp), „Luna Parc 1” și „Luna Parc 2” (ambele în Valea Cenchii, 1267 mp, respectiv 2915 m), „Parcul Soarelui” (strada Antoniu Secvens, 2792 mp) și „Parcul Teilor” (strada Aleea Sportivilor, 1338 mp). De asemenea, sunt avute în vedere amenajarea unor alei verzi, plantarea de copaci, arbuști și plante perene, amplasarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, panouri cu mesaje de informare, încărcător solar), activități sportive prin utilizarea cu titlu gratuit a aparatelor de fitness amplasate în acest scop pentru un stil de viață activ/sănătos.
Pentru aceste două proiecte se pot finanța deja prin POAT studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, dar și alte documentații necesare, pentru ca în 2021, când se deschide noul ciclu de finanțări europene, toate aceste documentații fără de care nu se pot obține bani europeni să fie deja pregătite.
„Sunt cele două proiecte de care am tot vorbit, cele două ambiții pe care le am pentru acest mandat, le-am avut și mandatul trecut, dar la modul cum se derulează lucrurile în administrația locală mai ales în situația în care accesezi astfel de proiecte, nu s-au realizat, așa ceva se întâmplă peste tot, nu doar la Caransebeș. Este vorba de proiectul de mobilitate urbană, în care dorim achiziționarea unor mijloace de transport electrice, autobuze sau microbuze, de realizarea pistelor de biciclete, de integrarea acestora într-un sistem de transport modern, a stațiilor de încărcare electrice, a stațiilor de autobuz smart și de reamenajare a trotuarelor, ele pot fi incluse în acest proiect. Al doilea proiect pe fonduri europene este cel de reinterpretare a spațiilor verzi, demarat din prima parte a mandatului trecut, dar ne-am poticnit pe anumite semantici ale unor cuvinte, terenuri degradate, nu aveam la vremea respectivă nici registrul spatiilor verzi, acum există și planul de mobilitate urbană, așa că avem toate cele necesare pentru depunerea acestor proiecte”, a precizat primarul Felix Borcean.
JCS-R.M.