REȘIȚA – Rămâne de văzut ce constructor își va adjudeca lucrările de reabilitare scoase la licitație de Primăria Reșița!
Anunțul publicat, marți, pe SEAP, reanimă de această dată speranțele în mai bine ale reșițenilor care locuiesc pe aleile din spatele blocurilor turn ce străjuiesc calea de rulare a tramvaiului. E vorba, acum, despre cei din Micro 4, deoarece lor li se adresează Componenta C a proiectului „Reabilitarea zonelor degradate în interiorul microraioanelor 2, 3 și 4 din cartierul Govândari și zona Calea Caransebeșului“, ale cărui lucrări care vor dura 18 luni sunt estimate la 39,77 mil. lei. Finanțarea pentru întregul proiect este asigurată din fonduri europene prin Programul Regional Vest 2021-2027, contractul pentru această componentă fiind semnat cu ADR Vest în 27 martie 2025. Având în vedere că termenul de depunere a ofertelor este 19 mai și că (în absența unor eventuale contestații și suspendări) procedurile licitației durează trei luni, lucrările ar putea fi demarate, cândva, în preajma începutului noului an școlar, 8 septembrie.
Proiectul prevede, pe de o parte, reorganizarea circulațiilor rutiere, velo și pietonale, iar pe de alta revitalizarea spațiilor verzi și a celor de agrement pentru copii și adulți.„Amenajarea peisagistică rezolvă problemele funcționale oferind zone de odihnă și relaxare: pentru lectură și socializare, zone active: fitness, șah, locuri de joacă și zone pasive. Pentru spațiile verzi existente în Micro 4 sunt propuse diverse tipologii de spații verzi, spații de loisir și relaxare, completarea și diversificarea vegetației, plantări de arbori și arbuști, dotarea cu mobilier urban și amenajarea unei fântâni decorative. Proiectul propune amenajarea unor pavilioane modulare din structură metalică.“ precizează anunțul de licitație. Totodată, sunt prevăzute în proiect: amenajarea de parcări „smart“, modernizarea rețelei de canalizare pluvială și a sistemului de iluminat, precum și realizarea unor sisteme eficiente și moderne de colectare a deșeurilor.
La nivel de detaliu, putem reține faptul că suprafața circulațiilor pietonale (trotuare, alei) va crește de la 8.003 mp la 12.024 mp (+50%), cea a spațiilor verzi de la 21.984 mp la 25.550 mp (+16%), în timp ce suprafața circulațiilor carosabile va scădea de la 21.615 mp la 12.743 mp (-41%), iar cea a parcărilor de la 7.272 mp la 6.177 mp (-15%). Altfel spus, în Micro 4, după finalizarea lucrărilor, vom putea uita de 47 de locuri de parcare, întrucât numărul acestora va scădea de la 566 în prezent, la 519, conform proiectului.
JCS-Walter Fleck
6 Comentarii
Dom’primariu, mâine este 10 aprilie și pe strada Mociur – strada Fântânilor nu am văzut nicio mișcare importanta! Ziceai ca în aprilie pe zona asta se va munci 24/7, ca în China…dar nimic, nimic…doar un bolovan mutat…Probabil ca se așteaptă rezultatul războiului tarifelor SUA -China și după aia mai vedem noi…ca poate se schimba modul de lucru asiatic și sa nu ne stricam stilul…
parcari noi de cartier, eventual supraterane sau subterana, cand se vor construi?…locurile de parcare, observ, sunt tot mai putine, iar sistemul de parcare e cel mai idiot posibil, apropo, cand se va trece la un sistem de parking sharing?…locul liber, e ocupat de cel care are nevoie, nu este lasat liber, doar pentru ca este loc platit!?
Acolo sunt multe garsoniere cu suprafețe mici. Ar fi necesară construirea unor spații de depozitare pentru vehicule ușoare, biciclete, scutere. De fapt aceste spații ar fi necesare peste tot în zonele de blocuri.
Așa tată! Spații verzi, mobilier stradal și pentru parcuri,dale, borduri.Mai puține parcări pentru cei motorizați cu sobele din dotare. Centru comercial.
Săli multidisciplinare Aqua parc. Nicio investiție majoră intr o fabrică. Oraș mort economic.
Nu vreau sa inghesuie pavilioane intre blocuri, sa nu avem liniste din cauza copiilor nesupravegheati. Sunt PARCURI in Resita, domnule primar, fa acolo zone de loisir, nu sub geamurile locatarilor!
NU vreau nicio parcare “smart”, sa ma obligi sa platesc pentru un scuter cat pentru o masina!
Poate peste 2 ani după ce se termină reabilitarea/regenerarea urbană a micro II, III și IV vă amintiți și de micro I care așteaptă de 20 de ani să se întâmple ceva privind condițiile de trai și de circulație pietonală și rutieră pentru că e jale.