Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, toate posturile de directori din cele 409 unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ, din care 126 au personalitate juridică (inclusiv cu cele patru cluburi sportive și Palatul Copiilor), vor fi vacante din luna august, fie că sunt posturi de directori plini sau adjuncţi!

Concursul național pentru directorii de școli ar putea fi amânat pentru luna septembrie. Potrivit ministrului Educației, concursurile ar putea începe în 14 septembrie, a doua zi după deschiderea noului an școlar, proba scrisă să fie susţinută în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, iar probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie. Tot în decembrie ar urma să fie făcute și numirile, iar noii directori să înceapă activitatea din semestrul al II-lea.

„Concursul pentru aceste posturi trebuia să se desfăşoare în 27 iulie, dar ca urmare a amânării pentru luna septembrie, potrivit noilor decizii ale Ministerului Educaţiei, se aşteaptă un Ordin de ministru în acest sens. În judeţ se vor da examene pentru 126 de posturi de directori principali și 32 de directori adjuncţi. Şi la nivel de inspectorat, mandatele inspectorilor şcolari au expirat“, ne-a spus Ion Chiosa, purtătorul de cuvânt al ISJ.

Cei ce doresc să devină directori de școli vor depune un dosar în format online și vor avea două probe: una scrisă și cea de interviu. Pentru a ocupa o funcție de director sau director adjunct, un cadru didactic trebuie să fie, conform metodologiei, absolvent al învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare. Să fie titular în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi o vechime în învățământul preuniversitar de minim 5 ani. O altă condiţie presupune să nu aibă sancțiuni disciplinare în ultimul an școlar anterior anului desfășurării concursului, indiferent de perioada în care și-a desfășurat activitatea și de funcțiile ocupate.