Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Deputatul PNL Dumitru Rujan a primit acest răspuns în urma întrebării adresate în scris ministrului Educaţiei!

Parlamentarul cărăşean a solicitat încă din luna mai ministrului Sorin Câmpeanu explicaţii referitoare la oportunitatea modernizării mai multor şcoli din România, în cadrul proiectului „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile“, ce urmează să fie implementat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Rujan l-a întrebat dacă sunt cuprinse în finanţare şi şcoli din judeţul nostru, care sunt criteriile de selecţie şi ce sume vor fi alocate fiecărei şcoli. Potrivit răspunsului primit, tot în scris, pentru a fi cuprinse în proiect trebuie să îndeplinească anumite criterii. Lista finală a şcolilor care vor beneficia de aceşti bani va fi întocmită după aplicarea criteriilor de selecţie/ stabilirea priorităţilor suplimentare. Cât priveşte sumele alocate, acestea vor fi împărţite în funcţie de expertizele tehnice care vor determina soluţiile constructive cele mai adecvate. Practic, prin acest proiect va fi modernizată infrastructura școlară, prin reabilitatea, consolidarea și construirea a circa 55 de școli cu clasele I – VIII. Criteriile de stabilire a priorităţilor ţin în primul rând de localizare, dacă sunt în zone de risc seismic, pe de o parte, iar pe de alta trebuie ca unităţile de învăţământ vizate să nu fi avut intervenţii recente de reabilitare.

Din păcate, răspunsul ministrului Câmpeanu a fost prompt: „Având în vedere faptul că localităţile din judeţul Caraş-Severin se află în zone de hazard seismic, cu o valoare de vârf a acceleraţiei terenului pentru proiectare de 0,15 g, şcolile din aceste localităţi nu sunt eligibile în cadrul Proiectului «Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile»“.

Se precizează că proiectul se adresează, în principal, şcolilor din zone cu hazard seismic, cu o valoare de vârf a acceleraţiei terenului de minimum 0,25 g. Sunt, desigur, şi alte criterii specifice, care pot fi consultate în documentele publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, precum şi pe site-ul Unităţii de Management a Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare.

JCS-Alexandra Gorghiu