Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – …pe 5 septembrie, mai devreme decât de obicei, într-un an școlar cu multe noutăți atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Cei mai mici dintre elevi au trecut pentru prima dată pragul școlii, făcându-și intrarea pe sub tunelul de flori!

La început e greu la școală, însă nu va trece mult până când va începe să le placă. Cei mai mari știu bine asta întrucât sigur abia au așteptat să se revadă cu colegii. Pentru că, înainte de toate, școala înseamnă ani cum nu vor mai fi alții. În Caraş-Severin, în cele 410 unităţi de învăţământ, au început cursurile 37.398 de elevi.

Au fost flori și emoții, sub un soare blând, într-o zi frumoasă de la început de toamnă. Zi în care curțile școlilor de pretutindeni s-au umplut de elevi, părinți, bunici, unii grăbiți spre băncile școlii, ceilalți purtând în suflet amintiri dragi din anii când ei înșiși se grăbeau spre școală.

În 2022, ca de altfel în fiecare an, școala nu putea începe decât cu urări de bun venit pentru cei mai mici dintre elevi, cu mesaje legate de bucuria revederii pentru cei mai mari, cu dorința de succes și rezultate remarcabile pentru toți. Asemenea semințelor pe care semănătorul le semăna cândva în pământul bun din care un grăunte a rodit o sută, altul șaizeci, altul treizeci. Pildă pe care preoții chemați să dea binecuvântarea de Sus către elevi, părinți și dascăli au sădit-o în sufletele tuturor nădăjduind că sămânța învățăturii va găsi aici pământul bun din care fiecare să culeagă rodul. Pe scurt, gânduri frumoase la început de an școlar.

Miron Costin spunea odată că „nu e altă zăbavă mai frumoasă și de folos în viața omului decât cetitul cărților”, peste secole Sadoveanu adăugând că „nu este în lume lucru mai cinstit, mai scump și mai curat decât omul procopsit la învățătură”. Un mod mai inedit de a vă ura mult succes, dragi elevi, și spor la muncă, domnilor și doamnelor profesori și profesoare! La vară se vor vedea roadele muncii unui an în care școlile tocmai și-au deschis porțile.

JCS-Ionel Ivașcu