Caraş-Severin, Romania

BERZOVIA – Clădirea din Fizeș resimte greutatea bătrâneții. Constructorul vrea să ridice alta nouă!

Este vorba despre școala veche de peste 100 de ani, pentru care primăria a depus un proiect care prevede reabilitare, modernizare și dotare. Numai că, de la aprobarea investiției până la semnarea ordinului de începere a lucrărilor au trecut mai bine de patru ani, timp în care clădirea afectată de trecerea timpului s-a degradat și mai tare. Acum se pretează mai degrabă pentru a fi demolată și reconstruită, lucru sesizat și de constructor care a solicitat o nouă expertiză. „Noi am dat ordinul de începere a lucrării, însă banii sunt suficienți pentru a demola și a construi o școală nouă. Constructorul e de părere că e mai bine așa. Noua expertiză e în lucru și va fi gata până la finalul anului. În linii mari, se știe ce e de făcut, dar experții trebuie să întocmească rapoartele”, ne-a declarat primarul Ion Serafin despre proiectul în valoare actualizată de execuție de 3,1 milioane lei finanțat prin PNDL 2.

Primarul ne-a vorbit și despre lucrările aflate în derulare la căminul cultural din centrul de comună. Aici, lucrările au demarat în luna octombrie, stadiul actual fiind de aproximativ 30%. Concret, acoperișul a fost înlocuit, au fost executate lucrări exterioare, au fost construite grupurile sanitare și s-a lucrat și la terasa din fața edificiului. „În perioada următoare, se va lucra în interiorul clădirii, termenul de finalizare fiind vara anului viitor”, am aflat de la primarul Serafin despre proiectul finanțat prin AFIR, a cărui valoare de execuție se ridică la 450.000 de euro.

Tot în centrul de comună a demarat execuția unui teren de minifotbal, prevăzut cu tribună cu 200 de locuri și vestiare modulare. Este vorba de o investiție având valoarea de execuție de 110.000 de eurom din care 60.000 reprezintă finanțare asigurată prin AFIR și 50.000 de euro cofinanțare de la bugetul local. Din declarația primarului, am reținut că, până acum, au fost fixați stâlpii de împrejmuire, iar pe suprafața viitorului teren au fost așezate balastrul și piatra. Urmează să fie turnat stratul de beton de zece centimetri, lucru care se va întâmpla la reluarea lucrărilor sistate din cauza vremii.