Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Perchezițiile prezentate de autorități zilele trecute au avut ca rezultate o serie de arestări în mai multe județe, dar și un număr impresionant de dosare penale, pentru arme, droguri și sume importante de bani!

DIICOT prezentă rezultatele celor 85 de percheziții pentru trafic de migranți derulate în 7 județe din țară și în capitală, în patru dosare, unul din ele vizând județul nostru, în cadrul acțiunilor fiind oprite 40 de transporturi cu peste 800 de migranți care urmau să ajungă în statele Europei Centrale și de Vest. În urma lor au fost reținute 47 de persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți, dintr-un total de 65 de inculpați pentru care s-a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Anchetatorii vorbesc despre plăți făcute de migranți prin „hawala“, un sistem de transfer alternativ care funcționează în afara sistemelor bancare tradiționale, prin care se pot transmite bani sau alte bunuri de valoare de la o persoană la alta, în orice parte a lumii, fără a fi necesară păstrarea înregistrărilor, elaborarea unor documentații, conformarea la reglementări financiare, acceptarea controlului oficial și care asigură anonimatul. Dar și despre arme, droguri și colaborări cu structuri de protecție a copilului, de la care puteau fi preluați, în mod ilegal, migranții minori depistați de autorități neînsoțiți de părinți sau alte rude.

În județul nostru, în cauza aflată pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș Severin, s-a reținut că, „în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane, din județul Caraș-Severin, cu vârste între 19 și 29 de ani, ar fi pus bazele unui grup infracțional organizat, la care au aderat alte patru persoane din județul Timiș, având drept scop comiterea infracțiunilor de trafic de migranți, cu scopul de a obține beneficii financiare substanțiale. Membrii grupului infracțional ar fi acționat coordonat, în vederea racolării, îndrumării, călăuzirii și transportării unor grupuri de migranți, pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României. În fapt, migranții ar fi fost trecuți ilegal frontiera de stat româno-sârbă, în județul Caraș-Severin, după care ar fi fost transportați, cu diferite autoturisme, schimbate în mod frecvent, în județul Timiș. Aici, migranții au fost predați altor persoane, în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinație țări din Europa de Vest. După predarea migranților de către segmentul coordonat de membrii grupului în locurile prestabilite, aceștia ar fi fost transportați în municipiului Timișoara, în diferite locații, unde au fost găzduiți temporar în apartamente/imobile închiriate, până la reorganizarea grupurilor, în vederea scoaterii din țară, prin județul Arad. În cadrul activităților de documentare, au fost identificate și monitorizate mai multe transporturi de migranți organizate de membrii grupului infracțional, grupuri formate în general din 3 -15 persoane. În perioada octombrie 2022 – februarie 2023, au fost depistate 11 persoane, introduse fraudulos pe teritoriul României, toate de origine afro-asiatică, dintre care 2 minori, care ar fost transportați de membrii rețelei. 7 persoane, 2 femei și 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani, au fost reținute pentru 24 de ore, ulterior fiind arestate preventiv!“, transmite Poliția județului.

În total, în urma perchezițiilor efectuate în 28 februarie, au fost depistați, în mai multe locații din Timișoara, 165 de migranți, care au fost conduși la audieri. Au fost identificați și ridicați 86.300 de euro, 25.630 de lei și 3.005 dolari, 3 pistoale cu bile, o cantitate de substanță vegetală, mai multe telefoane mobile și înscrisuri. Totodată au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 13 autoturisme, în valoare totală de 51.500 de euro.

JCS-A.M.