Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fermierii vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru depunerea cererilor aferente Măsurilor 121 şi 123.Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit anunţă că, în conformitate cu decizia Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, termenul pentru depunerea proiectelor aferente Măsurilor 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole“ şi 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“ se prelungeşte. Astfel, fermierii interesaţi de accesarea fondurilor europene mai pot depune cererile de proiect, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Caraş-Severin, până în data de 1 martie a.c.

Cele două măsuri permit realizarea de investiţii pe întreg teritoriul ţării, atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Un centru de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor finanţat prin Măsura 123 va putea fi astfel amplasat în mediul rural, aproape de exploataţiile agricole ale producătorilor, sau în mediul urban, în apropiere de aglomerările de consumatori. Măsura 123 asigură finanţarea construcţiilor, a liniilor de procesare, dar şi a mijloacelor de transport specializate necesare aprovizionării sau desfacerii. În acelaşi timp, Măsura 121 oferă posibilitatea finanţării construcţiei sau modernizării de sere, înfiinţării plantaţiilor pomicole sau viticole, dezvoltării de sisteme de irigaţii, achiziţiei de mijloace de transport specializate.

Colaborarea dintre producători şi distribuitori în înfiinţarea de centre de colectare reprezintă de asemenea o posibilitate demnă de luat în considerare de ambele părţi. De o astfel de colaborare ar beneficia şi consumatorii finali, care ar avea mult mai uşor acces la fructe şi legume proaspete, cu provenienţa şi modul de cultivare cunoscute.

Roxana Bălan Nafiru