Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Școala Gimnazială „Mihai Peia“ Reșița este unica din județ care oferă cursuri cu frecvență redusă, la nivel primar și gimnazial, pentru toți adulții și minorii care nu au frecventat învățământul obligatoriu la timp!

Unitatea de învățământ a transmis o adresă către primăriile din județ (respectiv direcțiile de asistență socială), cerând sprijin în implementarea planului de școlarizare pentru învățământul cu frecvență redusă, propus pentru anul școlar 2024-2025. Această inițiativă vizează în special persoanele din medii vulnerabile care nu au finalizat învățământul obligatoriu (clasele I-VIII). Programul propus de școală le oferă oportunitatea de a-și continua studiile, facilitând astfel integrarea pe piața muncii și inserția socio-profesională.

Am luat legătura cu Gabriela-Maria Borza, responsabilă cu întocmirea documentelor, și am aflat cu surprindere că școala implementa acest program de ceva vreme, deși nu este atât de bine cunoscut în comunitate. „Pentru înscriere, este necesară depunerea unei cereri, împreună cu buletinul, la «Mihai Peia». Acolo se vor completa toate actele necesare. Programa școlară este aceeași, însă orele se desfășoară după-amiaza. Singura diferență este că orele sunt înjumătățite. În loc de 34 de ore pe săptămână, sunt doar 17 ore. Chiar dacă numărul orelor este redus la jumătate, aproape toate subiectele sunt acoperite ca într-o programă normală.“, a declarat Borza.

Nu putem omite faptul că unitatea de învățământ mai beneficiază de sprijinul Primăriei Reșița și al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, prin implementarea a trei mari proiecte de reabilitare și dotare, inclusiv Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), care asigură toate condițiile necesare unui învățământ modern și de calitate.

JCS-Denis Dutca