Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – APIA avertizează cu privire la arderea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole.

Pentru a nu încălca bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8), fermierii sunt informaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Referitor la GAEC 5, APIA precizează că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare”, se arată în comunicatul de presă al agenţiei.

Cei care nu respectă această condiţie vor fi sancţionaţi, indiferent de suprafaţa arsă. La fel stau lucrurile şi în privinţa GAEC 8, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Astfel, agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cosit, mai precizează APIA. Şi în acest caz, cei care nu respectă condiţiile agricole şi de mediu vor fi sancţionaţi, indiferent de suprafaţa arsă.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu