Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Arhitecţii Asociaţiei Locus au anunţat recent că proiectul de salvare şi conservare a Băilor Neptun se află într-o nouă etapă. Dacă anul acesta nu se intervine, riscul prăbuşirii anumitor sectoare este iminent, mai spun aceştia!

Apropierea primăverii aduce şi noi planuri pentru reabilitarea Băilor Neptun din staţiunea de pe Cerna. Herculane Project, proiectul derulat de echipa Asociaţiei Locus, a intrat în cea de-a doua etapă. Aceasta vizează lucrări de mare amploare, spun arhitecţii timişoreni, şi anume desfacerea şi refacerea a trei acoperişuri, precum şi consolidarea zidăriei în sectoarele respective. Anul acesta trebuie neapărat intervenit, astfel există riscul ca anumite sectoare ale monumentului istoric să se prăbuşească, mai spun cei de la Locus.

„Am strâns 25.000 euro pentru Băile Neptun! Mai urmează să ajungă la noi în următoarea perioadă, prin sponsorizări, încă 3.000 euro. Avem trei sectoare ale clădirii în stare avansată de degradare, după cum ne spun experții tehnici. Sunt chiar aproape de colaps. Pentru a interveni aici este necesară o sumă minimă de 60.000 euro. Nu putem accesa fonduri publice sau europene întrucât imobilul se află în litigiu. În cei aproape 7 ani de proiect am solicitat de nenumărate ori sprijinul Statului Român, atât noi, cât și administrația locală. Am făcut cerere de includere a întregului ansamblu arhitectural pe lista indicativă UNESCO. Am adus la Băi experți, ingineri, arhitecți, restauratori și dulgheri pentru a vedea ce putem face și cum putem să intervenim cât mai mult în limita bugetului disponibil. Anul acesta trebuie să intervenim, altfel sectoare ale monumentului chiar se vor prăbuși, iar mai apoi recuperarea acelui material istoric valoros și conservarea clădirii vor fi și mai dificile.“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Locus.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: Herculane Project