Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este invitaţia pe care o face Ioan Popa, primarul Reşiţei, în ideea că tinerii trebuie formaţi în meserii care au reală căutare pe piaţa muncii.

O întâlnire tripartită a avut loc marţi, 6 septembrie, sub cupola Palatului Administrativ municipal, care a reunit reprezentanţi ai Primăriei Reşiţa, ai sistemului de învăţământ preuniversitar şi ai angajatorilor din urbe. Primarul Ioan Popa a condus discuţiile, având ca temă învăţământul dual, un sistem care ar introduce tinerii în lumea pieţei muncii încă de pe băncile şcolilor. Pe scurt, este vorba despre şcoli profesionale care să ofere, la finalizarea studiilor, diplome de calificare adevărate, chiar de înaltă calificare, obţinute în urma învăţării unei meserii atât în băncile şcolii, cât şi prin munca efectivă la angajatori privaţi, parteneri. Lucru care presupune, evident, contribuţii financiare atât din partea statului, cât şi din partea angajatorilor, aceştia din urmă având beneficiul de a rămâne, la finalizarea studiilor, cu tinerii pe care i-au format.

Întâlnirea a pus pe tapet eterna problemă a lipsei calificării forţei de muncă, dar şi a faptului că, în unele firme, după ce oamenii sunt formaţi profesional, aceştia aleg alţi angajatori sau chiar calea Occidentului. Primarul Ioan Popa sublinia faptul că este o continuă luptă, pentru că specialiştii buni sunt luaţi, că oamenii pleacă la muncă în străinătate dacă diferenţa între ce obţin aici şi ce ar câştiga dincolo este mult prea mare. Dacă discrepanţele ar fi mai mici, oamenii ar rămâne, pentru că nu s-ar merita să lase în urmă o locuinţă, o familie, propria lume pentru mai nimic. Dar ca să faci o schimbare în sistemul de învăţământ, să creezi clase care nu au existat, ar presupune închiderea altora, pentru că numărul de elevi ar fi cam tot acelaşi. „Există profesori care trebuie să plece acasă! Dacă avem profesori de prins fluturi şi nu mai sunt fluturi, trebuie să renunţăm la ei!“, a exclamat primarul.

Întâlnirea a scos în evidenţă refuzul Inspectoratului Școlar de a oferi sprijin pentru anumite meserii, pe motiv că şcolile cărăşene nu au acreditare pentru ele, dar şi faptul că în anul 2016 sistemul educaţional permite admiterea la liceu a tinerilor care nu au obţinut la Evaluarea Naţională nici măcar nota 5.

Lenuţa Ciurel, directorul Colegiului Economic al Banatului Montan din Reşiţa a explicat că, din păcate, tinerii preferă meseriile din domeniul serviciilor, în detrimentul domeniului tehnic. Stimularea elevilor în acest sens ar atrage mai mulţi tineri spre Reşiţa şi totodată le-ar oferi acestora şansa unui viitor pe piaţa muncii. Iar lucrurile ar merge ca unse cu parteneriate bine puse la punct, cu un sistem de burse, cu promisiunea unui certificat profesional cu recunoaştere europeană, cu un contract care să le deschidă calea viitorului într-o meserie. Primarul Ioan Popa şi-a luat, public, angajamentul că apropiaţii săi vor susţine două clase la Colegiul Economic al Banatului Montan, una de bucătari, cealaltă pentru ospătari, pentru unităţi care activează în zona Văliug şi Crivaia.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliului Local, ai Inspectoratului Școlar şi ai Casei Corpului Didactic, ai colegiilor cu profil tehnic din municipiu şi ai angajatorilor din urbe, printre aceştia numărându-se cei ai TMK, UCM, Autoliv, Spaleck, Plastomet, Prodmec şi ai Electroechipament Industrial. În acest cadru, au fost făcute prezentări despre cum funcţionează şcoala duală în alte localităţi din ţară – care ar fi deja implementată în 22 de judeţe – sau din afară. Şi pentru că autorităţii locale i s-a reproşat că asemenea întâlniri tripartite au mai avut loc doar pentru a le bifa în agendă, de data aceasta a fost pregătit şi semnat un acord de principiu pentru a pune bazele introducerii noului sistem. Acord care bifează, de fapt, încă o întâlnire…