Caraş-Severin, Romania

ANINA – Este vorba despre inginerul Ştefan Georgescu, născut în Muntenia, în satul Drăcșani din întinsa câmpie a Teleormanului, la 22 noiembrie 1936, într-o familie de „modești țărani, isteți și credincioși”, ambii învățători, așa cum îi plăcea să povestească!

La 1 septembrie 1941 trece pragul școlii primare din Măldăieni, învățătoare fiindu-i chiar propria mamă. Apoi urmează cursurile gimnaziului și ale liceului teoretic „Anastasescu” din Roșiori de Vede, acum Colegiu Național. Poartă cu mândrie unforma neagră, având „ecusonul școlii, cu marginile brodate în mătase galbenă”, cu numărul „25”, pe tunică. În anul 1953, la nici 17 ani, devine student al facultății Exploatarea și Prepararea Zăcămintelor de Cărbuni din Petroșani. Licența de inginer o obține în anul 1958, an în care se schimbă și denumirea facultății în Facultatea de Mine. Refuză toate ofertele de a rămâne în Valea Jiului și acceptă repartiția la Trustul Minier Banatul Anina, unde ajunge la 4 august 1958. Un an mai târziu se căsătorește cu profesoara Iuliana Rumann, într-o zi ploioasă, pe Insula Ada-Kaleh.

În octombrie 1967, „după câțiva ani buni de exercițiu la mine adiacente” din Anina, ajunge la puțul I și, nu după mult timp, devine mecanic șef de trust și apoi inginer șef mecanic. Sprijinit de o „forță de muncă calificată și disciplinată”, scrie istorie în filele colbuite ale mecanicii din cadrul Întreprinderii Miniere Anina, având realizări excepționale: Ponor 1959-1965 – trecerea consumatorilor energetici de la frecvența de 20,8 Hz la cea de 50 Hz, utilizată în sistemul energetic național; Anina 1967-1970 – două reparații capitale de mari proporții la „Marischka”, mașina de extracție cu abur de la puțul I; – montarea turbocompresorului nr. 2 la puțul I; – înlocuirea pompelor de la puțul I, orizontul VI; Anina 1970-1980 – montarea și punerea în funcțiune a mașinilor de extracție la puțul IV, orizontul V și puțul I, orizontul VIII; – montarea și punerea în funcțiune a turbocompresorului la puțul IV; – montarea și darea în funcțiune a compresorului de înbaltă presiune de la puțul I; – construcția și punerea în funcțiune a ușilor de aeraj cu acționare pneumatică, în subteran; – redeschiderea minei Cozla – punerea în funcțiune a mașinii de extracție electrice, alimentarea cu energie electrică a minei și punerea în funcțiune a preparației de cărbune; Anina 1981 – montarea instalației telegrizumetrice la mina Anina; Anina 1984-1986 – montarea și punerea în funcțiune a mașinii de extracție electrice de la puțul I; – montarea instalației de degazare de la puțul II; și multe, multe altele.

Odată cu înființarea Combinatului Minier Banatul Anina, la 1 mai 1986, ing. Ștefan Iulian Georgescu devine directorul comercial al combinatului și conducătorul Bazei de Aprovizionare Desfacere și Transport Anina, funcții pe care le va deține până în anul 1990.

Suflet sensibil, îndrăgostit de Anina și de istorie, ing. Ștefan Georgescu iubea și literatura, fiind membru activ al mai multor cenacluri literare, mai ales al Cenaclului „Virgil Birou” Anina. A scris mai multe cărți, unele în colaborare, cărți care au rămas însă nepublicate, din păcate, și în tiraj mic, doar pentru cei apropiați. A fost un om drept, dornic mereu să învețe ceva nou. Iubea ordinea și disciplina. Iubea minerii și pe muncitorii harnici. Îi prețuia și elogia pe inginerii care au fost predecesori și respecta munca tuturor. Era mereu preocupat de grija de a fi „cumva folositor societății” și de aceea era extrem de atent ca toate lucrările să fie făcute „ca la carte”. Pentru activitatea sa a fost decorat și medaliat în mai multe rânduri. A decedat la 25 septembrie 2022, la București, trupul obosit nefăcând față unei intervenții chirugicale. Azi, 28 septembrie 2022, în cimitirul Sigismund a îmbrăţişat pământul pe care l-a iubit necondiționat.

Odată cu trecerea în neființă a inginerului Ștefan Georgescu, orașul Anina a mai pierdut unul dintre titanii mineritului, un om care a plămădit istoria. Odihnească-se în pace, Sfânta Varvara să îl ia sub ocrotirea ei!

Asociația Steierdorf-Anina 1773