Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Evenimentul marchează 250 de ani de industrie siderurgică la Reșița și 20 de ani de activitate a TMK!

Deschiderea salonului, organizat de TMK în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator, a avut loc luni, 31 mai 2021, într-un cadru restrâns, din cauza condițiilor pandemice, însă cei care au participat la inaugurare au fost impresionați de ce au văzut. Salonul propune reșițenilor, și nu numai, patru expoziții de fotografii ce surprind aspecte din industria siderurgică de la Reșița, din țară, dar și din lume, prima fiind vernisată în ultima zi a lunii mai sub genericul „Aspecte din trecutul siderurgic”.

Inaugurarea a fost făcută de directorul executiv al TMK Reșița, dr. Romulus Ioan și Andrei Bălbărău, curatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița. Cu prilejul inaugurării, dr. Romulus Ioan a precizat: „Noi am donat la 245 de ani o mare colecție de documente Muzeului Banatului Montan, am avut secțiuni din profile de șină de la 1870, 1880. Ceea ce este expus acum e din ce am recuperat, fie de la fierul vechi, fie documente aruncate pe care le-am găsit în corpul administrativ. Toate sunt renovate, curățate, înrămate, o parte din albume de la sărbătoarea de 220 de ani, documente cu contractul colectiv de muncă, un album cu lucrări de pe vremea Sovrom-ului, cărți care au avut ceva de zis despre Reșița, despre producția de oțel. Noi o să mai aducem și alte documente și le vom expune, dacă are cineva vreun interes, să vină să le vadă.”

De asemenea, Andrei Bălbărău, care se va afla în fiecare weekend la vila directorială pentru vizitarea expozițiilor, a lansat reșițenilor, și nu numai, invitația de a vizita salonul: „Avem o expoziție inedită de fotografie industrială, sunt și piese care s-au realizat la Reșița, deci sperăm ca reșițenii, și nu numai, să vină să descopere Reșița și alte zone industriale. Să vadă produsele care se făceau la Reșița. Chiar și în curtea vilei se află expuse utilaje și mașinării încă din 1912, cum este mașina de găurit și îndreptat șine de cale ferată, caja pentru laminor, dar și piesele din interior, precum segmentele de șină ferată, bandajele pentru roți, grinzile metalice (produse realizate la Combinatul Siderurgic Reșița), deci este o întreagă aventură. Această primă expoziție are ca temă <<Aspecte din trecutul siderurgic al orașului>> și pe lângă piesele expuse afară și în interior, sunt fotografii inedite, documente precum decrete semnate de Nicolae Ceaușescu, acțiuni emise de UDR, o selecție de fotografii de la aniversarea de 245 de ani, realizată de Victor Ioan”.

La eveniment, Ada D. Cruceanu, expert în domeniul culturii industriale, a fost impresionată de ceea ce au reușit organizatorii să realizeze: „Deschiderea pentru public a unui <<spațiu al memoriei>> cum este Colecția muzeală a TMK Reșița, într-un loc, el însuși, parte din memoria reșițeană, dar, de multe ori și un <<actor>> în viața urbei, atât timp cât a găzduit numeroase întâlniri de interes oficial și profesional pentru Cetatea de foc, vreme de un secol si mai bine de când a fost construit, este, în opinia mea, un câștig pe termen lung al anului aniversar Reșița-250! Atât prin colecția de documente, de fotografii – dintre care multe sunt reprezentări documentare ale trecutului, dar, între timp, au devenit și ele <<documente>>, fiind fotografii tradiționale, pe hârtie –, de piese, utilaje sau alte produse realizate în uzinele reșițene, prezentate inclusiv în curtea imobilului, cât și prin ceea ce poate găzdui ca expoziții temporare ori, de ce nu?, reuniuni cultural-științifice, spațiul acesta, cu eleganța lui intrinsecă, îmbogățește atât prezența și prestația TMK Reșița în mediul urban în care această societate trăiește și, sperăm, se dezvoltă, cât și <<zestrea>> orașului, demnitatea sa conferită de un timp al producției industriale atât de îndelungat, nu mai puțin capacitatea sa de a-și proiecta  viitorul și din cunoașterea istoriei, cu bunele și relele sale”.

Expozițiile de fotografie găzduite în vila directorială TMK (lângă Casa Județeană de Pensii), pot fi vizitate gratuit în fiecare weekend, în intervalul orar 16:00-19:00.

JCS-Alexandra Gorghiu