Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – A fost epuizat stocul de vaccin antirujeolic alocat judeţului, după ce a crescut numărul cazurilor de copii bolnavi.

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică primeşte confirmări de laborator de până la zece cazuri noi de rujeolă. „Până acum, cazurile anunțate au depășit cifra de 400, dar nu toate sunt confirmate de laborator. Confirmate sunt 92 de cazuri, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere clinic, există posibilitatea să fie rujeola. Medicii prescriu tratament, copiii se tratează, dar numai în anumite cazuri se cere confirmare de laborator, acolo unde nu exista siguranța faptului că este vorba de această boală. Pentru moment, am cerut o cantitate formală de vaccin Ministerului Sănătății, dar peste puțin timp vom solicita cantitățile exacte de care avem nevoie în județ”, a precizat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din judeţ.

DSP Caraş-Severin a pus în aplicare un program de măsuri, elaborat de Ministerul Sănătății, care cuprinde, pe lângă o accelerare a vaccinărilor antirujeolice, o catagrafiere a copiilor ce trebuie vaccinați, care va fi realizată de către medicii de familie şi se va finaliza vineri, 23 decembrie. „După această dată vom ști care este cantitatea de vaccin necesară. Dacă nu am fi avut atât de multe cazuri, cantitatea de vaccin alocată ar fi fost suficientă. Ne bucurăm însă că se fac aceste vaccinări, întrucât imunizarea este singura soluție pentru limitarea extinderii bolii”, a adăugat reprezentantul DSP Caraş-Severin.

Ministerul Sănătăţii, a elaborat şi a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns în ţară la 1.725 de cazuri şi există şapte decese confirmate, dintre care trei la copii sub vârsta de un an. Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an. De aceea, copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la vârsta de cinci ani. Recomandarea este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR, conform Calendarului Naţional de Vaccinare. Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare cât şi pentru cele la termen. Astfel, la nivel naţional sunt disponibile în jur de 300.000 de doze de vaccin ROR. Ministerul Sănătăţii recomandă părinților să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie şi părinţii care vor să afle informaţii corecte despre vaccin şi vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro.