Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Deputatul liberal cărăşean Dumitru Rujan a prezentat câteva dintre măsurile prevăzute într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, document care îşi propune să stimuleze revenirea la muncă a persoanelor aflate în concediu de creștere a copilului, prin majorarea stimulentului de inserție la 1.500 lei dacă părintele revine la serviciu înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni!

Potrivit deputatului cărăşean, stimulentul de reinserție va fi majorat față de nivelul actual și va fi acordat în cuantum diferențiat, în funcție de momentul revenirii părintelui în activitate.

Acesta va fi de 1.500 lei (ceea ce înseamnă 850 de lei în plus), dacă părintele revine în activitate oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Şi se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Cuantumul de 650 de lei va fi pentru părinţii care revin în activitate după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu handicap, dar până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Acelaşi cuantum se acordă şi celor care se întorc la muncă după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. Şi se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități.

În plus, stimulentul de inserție de 650 lei se introduce şi pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.

JCS-A.M.