Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Gara din Caransebeş este un obiectiv ce aşteaptă de ani de zile o minimă reamenajareGările din România sunt o oglindă vie a managementului dezastruos al transporturilor din ultimii 20 de ani. Foarte multe dintre acestea arată astăzi jalnic, fără nici cea mai mică legatură cu un sistem de transport cât de cât civilizat. Problemele par fără rezolvare, cu atât mai mult cu cât lipsa acută de bani, dar şi tunurile date de-a lungul vremurilor de diverşi „băieţi deştepţi”, au adus sistemul feroviar în prag de ruină.

Nu face excepţie de la regulă nici staţia CFR din Caransebeş, unul dintre principalele noduri de cale ferată din Banat. Urâtă, degradată, insalubră, cu câini şi vagabonzi, gara reprezintă un punct cenuşiu pentru imaginea municipiului de pe Timiş şi Sebeş, mai ales că este una din principalele porţi de intrare în urbea gugulană.

Ultima reamenajare importantă a clădirii staţiei CFR s-a făcut cu mulţi ani în urmă, însă de atunci aceasta s-a degradat pe zi ce trece, astfel că astăzi a ajuns doar o umbră a ceea ce ar trebui să însemne un loc decent pentru călători, din ce în ce mai nemulţumiţi de situaţia în care se află gara din Caransebeş.

„Poate că ar trebui căutate fonduri pentru gara din Caransebeş care rămâne în urmă, văd că alte gări se mai modernizează, a noastră bate pasul pe loc. Primăria ar trebui să se implice“, a spus Liviu Teian, unul dintre călătorii care folosesc această staţie. Deşi clădirea nu aparţine de municipalitate, conducerea locală s-a interesat de soarta gării. „Staţia CFR nu ţine de Primărie dar din informaţiile pe care le-am primit chiar de la directorul Regionalei CFR Timişoara, d-l Mircea Benec, pot spune că în acest an Gara Caransebeş intră în modernizări“, a precizat primarul Marcel Vela. Aşteptăm…

Nina Curiţa