Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Profesorul Rudolf Graef, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj–Napoca, a fost prezent săptămâna trecută la Reşiţa.

După ce a fost elev al Liceului Teoretic Diaconovici-Tietz din Reşiţa şi a muncit în municipiul de pe Bârzava în cadrul Muzeului Banatului Montan, Rudolf Graef a ajuns prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Recent, profesorul reşiţean a fost distins, din partea preşedintelui de atunci al RFG, Christian Wulf, cu Ordinul de merit al Republicii Federale Germania – Crucea de Merit clasa I.

„Am primit acest ordin pentru contribuţia mea la întărirea cooperării dintre România şi Germania pe linie academică. Eu am răspuns în ultimii ani de cooperarea cu universităţile de limbă germană din Europa Centrală – Germania, Austria şi Elveţia – şi, probabil că s-a ţinut cont de intensificarea legăturilor dintre Universitatea Babeş–Bolyai şi cele din Germania. Avem parteneriate cu foarte multe universităţi de acolo, de la Rostock până la Munchen şi de la Regensburg până la Aachen. Acesta a fost un argument pentru care s-a decis acordarea acestui ordin de merit care este unul de stat, singurul care are mai multe clase“, spunea profesorul Graef.

Pe 26 martie 2012, Excelenţa Sa Andreas von Mettenheim, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, a înmânat ordinul profesorului Graef într-un cadru festiv, la Cluj-Napoca, la Institutul de Studii Germane, instituţie reinaugurată în luna octombrie 2010 de către cancelarul federal Angela Merkel.

Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania reprezintă cea mai înaltă formă de recunoaştere pentru merite de interes general, fiind singura distincţie onorifică de stat germană.

„Punctul de la care s-a pornit a fost un volum pe care l-am scris împreună cu un coleg de la Universitatea din Innsbruck – o sinteză a Istoriei României, de fapt o introducere în istorie, care a atras atenţia unui profesor din Germania şi care, vâzând maniera modernă pentru o temă foarte largă şi complexă a putut citi printre rânduri o atitudine pronunţată în favoarea democraţiei şi împotriva a tot ce înseamnă totalitarism sau îngrădirea personalităţii umane şi a făcut demersurile pentru a mi se acorda acest ordin“, a precizat Rudolf Graef.

Ce reprezintă această distincţie pentru un om cu rădăcini reşiţene? „Am aflat că acelaşi ordin a fost primit de Anton Breitenhofer, un alt reşiţean. Pentru mine e fascinant, pentru că el vine dintr-o lume muncitorească, un autodidact, care va rămâne viu în amintire prin rolul pe care l-a avut în istoria minorităţii germane. Distincţia este pentru mine o onoare, o recunoaştere a faptului că şi eu, ca reşiţean fac ceva, şi toţi colegii mei în echipa pe care o conduc au contribuit la obţinerea acestei recunoaşteri. Dacă e prin extensie, recunoaşterea e şi pentru mediul din care provin, pentru că sunt un produs al liceului reşiţean, prelucrat în diferite puncte din ţară, prin studiu şi doctorat“, spunea profesorul Graef.

Prorectorul UBB a fost prezent la Reşiţa joi, 5 aprilie, cu ocazia fazei naţionale a Olimpiadei de limbă germană maternă organizată la Liceul Diaconovici – Tietz. Cu această ocazie, profesorul a vorbit cu elevii liceului reşiţean: „Am încercat să promovăm limba germană, pentru că este o şansă în plus, o şansă a nuanţei. Aproape toţi din generaţia lor ştiu engleză, devenind un «bun comun». Germana este o şansă în plus pe piaţa muncii, ţinând cont de contextele economic şi politic din lume. Este o conturarea a unei personalităţi de adolescent care trebuie să aleagă“.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu