ROMÂNIA. De ce “românii și corupția”? Pentru că ar trebui să “stăm strâmb și să judecăm drept”, așa cum spune o vorbă românească! Așa cum mai toate vorbele din popor, inspirate din realitate și cu mult adevăr, rămân bune și înțelepte doar în teorie, așa și multe dintre legile acestei țări, bune și drepte, rămân doar teorie … “practica ne omoară”.
Trebuie să înțelegem și să acceptăm realitatea: corupția este prezentă în TOATE statele lumii, indiferent de regimul acestora! În statele Uniunii Europene, că aici ne ducem traiul, corupția este la ea acasă, diferența față de România fiind una foarte mare dar nu în sensul în care ni se induce de la Bruxelles (unul dintre centrele moderne de creare, instituționalizare și aplicare a tehnicilor și practicilor de corupție) și nici în înțelesul sub care ni se vinde mârșav, aici, în România, de sateliții lor “curați” și rezistenți la … adevăr și realitate!
Corupția lor este prezentă, în general, la nivelul conducerilor statelor, guvernelor, marilor companii și corporații … și cam atât. Corupția “europeană” nu se întinde până la nivelul cel mai de jos, din administrația publică, din spitale sau din alte structuri ale statului, adică nu se “întâlnește” cu cetățeanul, nu “atinge” și nu stresează contribuabilul. Din păcate, în România, acest din urmă tip de corupție se întinde de sus și până jos și de la stânga la dreapta (nu doar politic).
Dar ce avem noi și nu au ei? Din păcate, o mare și fundamentală diferență între noi și ceilalți europeni o reprezintă … corupția politică! Nu, nu este vreo invenție și nici vreun termen nou, ba chiar din contră.
V-ați întrebat vreodată ce este corupția? Poate că ați încercat să aflați și să înțelegeți ce este acest flagel, în toate formele și înțelesurile sale, dar sigur v-ați oprit la ceea ce au vrut și își doresc alții să știm. La ceea ce, “haștagii” în prostie sau rezistenții la adevăr și realitate, vor și au ca temă să ne inducă, despre ce este corupția (corupția de zi cu zi) și cum aceasta este impedimentul principal în calea dezvoltării acestei țări și a societății sale.
O simplă căutare pe site-urile instituțiilor cu atribuții în domeniu dar și răsfoind legislația aferentă, reiese clar că, în sens larg, corupția este “abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Ca expresie a relației dintre autorități și cetățeni, corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau a funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup”. Aceasta este corupția despre care se vorbește și din care ni se prezintă, în funcție de ciclurile electorale, episoade mai mult sau mai puțin “spumoase”, cu autori mai mult sau mai puțin importanți sau influenți, cu mize, de multe ori derizorii și într-un final, culmea, cu … fapta nu există!
Dar dincolo de aceste “găinării”, cu autori din lumea politicului sau chiar din cea mondenă, dincolo de corupția profesională, economică sau cea de criminalitate economico-financiară sau de afaceri, principala problemă a României, sau mai bine spus a societății românești, este … CORUPȚIA POLITICĂ! La care se adaugă, desigur, PROSTIA, în formă continuată și la cel mai înalt nivel al statului român!
Românii trebuie să conștientizeze faptul că, dintre toate formele de corupție, corupția politică, după cum este descrisă în orice dicționar juridic, ca fiind “PROMOVAREA CU PRECĂDERE ÎN FUNCȚII GUVERNAMENTALE A UNOR PERSOANE NUMAI PE CRITERII POLITICE”, este răul cel mai mare de la care pleacă TOT și TOATE, toate problemele noastre!
Corupția politică este cea împotriva căreia românii trebuie să înțeleagă că trebuie să LUPTE, pentru ca cei pentru care primează politicul în detrimentul competențelor profesionale, a integrității și a interesului național, să NU mai ajungă, vreodată, să (ne) mai conducă!
Eugen Teodorovici