REȘIȚA – O țară care, după 32 de ani de la căderea comunismului, încă-și caută drumul spre democrație. Asta crede prefectul Cristian Gâfu, în ‘89 un tânăr care abia împlinise 16 ani și care s-a format ca om după Revoluție!
Dar a trăit momentele de-atunci, a povestit despre ele miercuri, la comemorarea din curtea fostei unităţi militare, și a cunoscut oameni care-au trăit înainte de 1945 și care i-au povestit ce însemna România la vremea lor. Apoi, în primii ani de după acel decembrie de jertfă, tânărul de 20 și-un pic de ani discuta cu reprezentanți ai unor ambasade. Aceștia îi spuneau că democrația va fi din nou în România când țara va fi condusă de oameni care în ‘89 aveau mai puțin de 18 ani.
„Statul român de azi a ajutat familiile martirilor și pe revoluționarii încă în viață și continuă drumul României spre democrație. Noi suntem datori să le mulțumim celor care au făcut revoluția. De aceea să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor șapte soldați căzuți la datorie și revoluționarilor care un murit atunci”, sunt cuvintele rostite de prefect la comemorarea din curtea fostului regiment de rachete.
S-a ținut momentul de reculegere. Apoi oficialii au depus coroane la monumentul din curtea regimentului: o cruce simplă vegheată parcă de căștile soldaților și de o replică a coloanei infinitului. Cei de-acum își pleacă fruntea în fața sacrificiului celor șapte soldați căzuți la datorie. Eroii însă sunt de mult timp în infinitul gloriei.
JCS-Ionel Ivașcu