Caraş-Severin, Romania

E oficial! România a fost exclusă de la Eurovision din cauza datoriilor acumulate de TVR încă din 2007, se arată într-un anunț postat vineri pe site-ul oficial al competiției.

Anunțul făcut pe site-ul oficial al Eurovision este foarte sec și spune că TVR a nu mai este membru EBU din cauza unor datorii ce totalizează 16 milioane de franci elvețieni.

„TVR a fost retras ca membru al EBU din cauza neplății unor datorii ce totalizează 16 milioane de franci elvețieni. TVR nu va putea să participe la ediția 2016 a Eurovision și va pierde accesul la alte drepturi ce aparțin EBU, cum ar fi transmiterea de știri legate de Eurovision dar și transmiterea altor drepturi sportive”, se arată pe site-ul Eurovision.

Directorul EBU, Ingrid Deltenre, a precizat că regretă această decizie, însă toate încercările de a rezolva această problemă nu au primit răspuns din partea Guvernului României.

„Este regretabil că suntem obligați să luăm această decizie. Suntem dezamăgiți că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu a primit niciun răspuns din partea guvernului României. În ultima perioadă, EBU a luat notă de sugestiile Ministrului de Finanțe legate de o posibilă intrare în insolvență ce ar putea duce la o restructurare profundă a televiziunii publice. EBU este o organizație non profit ce reprezintă 73 de televiziuni publice din 56 de țări. Dacă TVR va continua să nu-și achite datoriile, ar putea duce la o instabilitate financiară a EBU.”