Resursa de lemn pentru încălzirea populației! Are Județul Caraș-Severin suficient lemn pentru încălzirea locuințelor cetățenilor din județ? - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN. În condițiile în care suprafața pădurilor din județul Caraș-Severin este de cca. 420 mii de hectare, ocupând 50% din suprafața județului, la această adăugându-se și cea ocupată de vegetație forestieră instalată în afara fondului forestier, cu siguranță că resursa de lemn posibil de recoltat anual este suficientă!

Intrând puțin în detaliu, facem precizarea că din suprafața de fond forestier din județ, RNP Romsilva, prin Direcția Silvică Caraș-Severin, administrează sau asigură serviciile silvice pentru 350 mii hectare, restul suprafețelor fiind administrate de către cele trei ocoale silvice de regim sau asa-zisele ocoale private. Pentru a evalua cât mai corect necesarul de lemn pentru încălzire, direcția silvică a efectuat un studiu la nivelul unităților administrativ teritoriale, datele centralizate evidențiind faptul că necesarul anual de lemn pentru încălzire din județ este undeva între 300 mii și 350 mii mc, din care din fondul forestier administrat de Romsilva undeva la 220-230 mii mc, aici intrând pe lângă populație și instituțiile finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat care utilizează ca sursă de încălzire lemnul.

Pentru anul 2022 programul de recoltare a masei lemnoase din fondul forestier administrat de direcția silvică este de 730 mii mc, din care 365 mii mc se valorifică prin vânzarea pe picior operatorilor economici, iar 365 mii mc trebuie exploatați în regie proprie. Dacă analizăm cum ajunge la beneficiarul final această resursă este necesar să precizăm faptul că direcția silvică poate să ofere spre vânzare la populație doar lemnul de foc rezultat din activitatea de exploatare în regie proprie, adică parte din cei 365 mii mc, deoarece cealaltă parte de 365 mii mc suntem obligați să o punem în piață ca lemn pe picior, fiind oferită spre vânzare operatorilor economici de profil. Desigur, și din acest volum rezultă lemn de foc, dar nu dispunem noi modul de comercializare atâta timp cât, după vânzarea ca lemn pe picior, trece în proprietatea operatorilor economici.

Pe scurt, în situația în care se recoltează volumul de 365 mii mc destinat exploatării în regie proprie, direcția silvică va pune în piață cca. 150-170 mii mc lemn pentru încălzira locuințelor, restul necesarului putând fi acoperit din resursa vândută pe picior operatorilor economici, din fondul forestier al UAT sau proprietate privată administrat de direcția silvică sau de ocoalele silvice de regim, precum și din vegetația forestieră aflată în afara fondului forestier.

  • Cât costă lemnul de foc?

Direcția silvică a ieftinit lemnul de foc pentru populație începând cu data de 13.12.2021, în contextul reducerii cotei de TVA pentru lemnul de foc de TVA de la 19 la 5%. Am considerat firesc ca în plină iarnă să nu creștem prețul lemnul de foc, Caraș-Severinul fiind unul dintre județele în care populația se încălzește preponderent cu lemn de foc, asigurând astfel acces la resursă pentru cât mai mulți dintre semenii noștri.

Prețurile practicate de unitatea noastră  pentru vânzarea directă la populație, de exemplu, pentru lemnul de fag și alte foioase tari livrat din depozite, a scăzut de la 265 la 235 lei/mc, iar la drum auto de la 190 la 168 lei/mc, ocoalele silvice practicând prețuri similare pentru acest sortiment, dar și cele mai mici din piață.

Prețurile de vânzare sunt disponibile pe pagina web a RNP Romsilva (la adresa http://www.rosilva.ro/articole/preturi_lemn_foc_pentru_populatie__p_2377.htm).

Evoluția prețurilor de vânzare a lemnul de foc în anul 2022 nu este cunoscută, depinzând de evoluția prețurilor la carburanții și a consumabilelor necesare exploatării resursei, dar asigurăm populația că Direcția Silvică Caraș-Severin va avea în continuare cea mai bună ofertă din piață.

  • Există o fluctuație a cererilor de lemn de foc din parte populației?

Desigur, cele mai multe solicitări le înregistrăm toamna și aceasta se datorează în mare parte, probabil, costurilor necesare pentru aprovizionarea cu lemn de foc. Resursa de lemn pentru încălzire este relativ constant pusă la dispoziția populației, fiind disponibilă tot timpul anului în condițiile de livrare practicate de noi, mai precis în depozite, la drum auto sau la cioată, dar în condițiile în care nu se valorifică acestor beneficiari în primele 45-60 de zile, aceasta este oferită spre vânzare prin licitație datorită spațiilor de depozitare limitate și în vederea evitării deprecierii.

Ocoalele silvice au obligația încheierii de parteneriate cu comunitățile locale, în fiecare an, în vederea asigurării lemnului pentru încălzirea populației, se încheie aceste parteneriate și se popularizează lunar oferta de lemn de foc, de aceea recomandăm populației să urmărească această ofertă la sediile primăriilor și ocoalelor silvice sau să ia legătura cu pădurarii din zonă pentru a achiziționa din timp lemnul de foc.

Nu este o noutate faptul că lemnul verde nu arde și nu generează căldură la fel ca și cel uscat. De exemplu lemnul cu umiditate de peste 30% (adică relativ recent tăiat) generează jumătate din puterea calorică a unui lemn uscat, practic, parte din puterea calorică pierzându-se pentru evaporarea apei din lemnul ud.

  • Există avantaje în folosirea lemnului ca sursă de încălzire față de gaz și curentul electric?

Lumea din mediul urban, cu acces la alte surse de încălzire decât lemnul, vorbește tot mai rar și cu un oarecare dispreț despre folosirea lemnului drept combustibil, chiar dacă acesta a fost cel mai popular mod de încălzire din cele mai vechi timpuri. În plus, în ultimul timp utilizarea lemnului pentru foc a început să fie privită cu ochi mai puțini buni, pentru că este considerata un mijloc de poluare și o cauză a defrișării pădurilor.

Totuși, adevărul este că folosirea responsabilă a lemnului în cadrul unor instalații pentru foc bine realizate are mult mai multe avantaje decât dezavantaje. Atunci când știi ce tip de lemn să folosești și cum să-l utilizezi, ai șansa de a economisi până la 50% parte din cât ai plăti pe o încălzire cu alte resurse. Dar, condiția este să utilizezi lemnul uscat.

Cert este că direcția silvică va pune la dispoziția populației din județ  întreaga cantitate disponibilă de lemn pentru încălzire (lemn rezultat din activitatea de exploatare în regie proprie) și va făcut toate demersurile necesare pentru soluționarea cererilor de lemn de foc și de marcare în proprietățile particulare, urmând să facem toate eforturile ca la finalul anului să nu rămână înregistrate, la nivelul ocoalelor silvice, cereri pentru care să nu fie asigurată livrarea sau marcarea.

Director,

Ion TABUGAN