Restaurarea Cetăţii Sf. Ladislau prinde viteză - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CORONINI – După finalizarea etapei de cercetare arheologică preventivă, proiectul de restaurare şi consolidare a fostei fortificaţii medievale, finanţat de ADR Vest prin programul Regio-POR 2014 – 2020, a început să prindă viteză în ceea ce priveşte ritmul lucrărilor!

Progresul realizat este în proporţie de 20 la sută, amplasamentul, în opinia specialiștilor, fiind unul dintre cele mai cercetate situri din țară. Mai mult de 80% din pământul săpat a fost cernut, în urma salvării unei impresionante averi de material arheologic, în această etapă echipa de cercetători supraveghind atent orice mişcare în sit. Totul pentru ca nimic să nu se piardă în timpul lucrărilor de consolidare a structurii existente şi de adăugare a elementelor cuprinse în proiectul de valorificare cultural-turistică.

ADR Vest precizează că este un proiect complex care cuprinde consolidarea, restaurarea, conservarea și protecția cetății, realizarea unui punct de belvedere prin amenajarea Turnului 3 de Sud-Vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea de platforme și pasarele, construirea unui corp anexă, realizarea de instalații electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului și realizarea de alei pietonale.

Autorităţile locale estimează că obiectivul va creşte numărul de turiști şi că vor veni minimum 750 de vizitatori pe an. Reamintim că valoarea totală a investiției este de 19,8 milioane lei, din care 19,3 milioane lei reprezintă finanțare europeană.

JCS-Alexandra Gorghiu