Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În primul rând, antrenorul Dan Alexa va pleca împreună cu marea majoritate a jucătorilor. În al doilea rând, CSM Reșița se va axa din acest moment pe jucători tineri, de la centrul de copii și juniori, și se va reorienta spre fotbaliști din Reșița și din județ!

Nu trebuie să uităm faptul că promovarea echipei CSM Reșița (CSM Școlar Reșița în 2016) din Liga a IV-a în Liga 3 s-a făcut cu un antrenor reșițean, în persoana lui Leontin Doană, și cu jucători crescuți de Reșița. Și să nu uităm că, în sezonul imediat următor, Reșița cu mare parte din lotul acela s-a bătut până în ultima etapă pentru promovarea în Liga 2. La acel moment, primarul Ioan Popa declara că locul 2 nu se premiază, iar acei jucători ai fost „deportați” către celelalte echipe din județ și s-a ales din nou această strategie perdantă ca și acum.

Nici bugetul nu va mai fi atât de generos ca în acest sezon, iar promovarea în Liga 2 nu mai este un obiectiv primordial, deși se dorește ca în viitor echipa să evolueze în al doilea eșalon. În concluzie, după acest sezon ratat, poate că cei care se ocupă de destinele clubului au înțeles faptul că fotbaliști aduși pe salarii mari din toate colțurile țării nu se vor dedica niciodată pentru club așa cum ar putea să o facă jucătorii crescuți de Reșița.

Președintele Cristi Bobar a făcut o analiză mai amplă legată de soarta clubului și a precizat direcția după care se va ghida echipa fanion a județului de acum înainte. „Este o dezamăgire foarte mare și este frustrant să nu pierzi niciun meci un an de zile și să pierzi o promovare la loviturile de la 11 metri. Penalty-urile sunt o loterie și nu mă așteptam să ratăm promovarea. Poate am fost prea siguri pe promovare, dar nu avem ce face. Trebuie să acceptăm realitatea. Din punctul meu de vedere va fi o perioadă un pic mai dificilă. S-au oferit de către primarul Ioan Popa, club și Consiliul Local toate condițiile jucătorilor, care au fost clar de Liga 2. Am adus un antrenor experimentat, cu promovări, am adus jucători cu experiență, dar ca și președinte de club nu pot să bag mingea în poartă. Am avut la scorul de 1-1 cu Dumbrăvița câteva ratări extraordinar de mari. Mă așteptam la mai mult de la jucătorii cu experiență și acesta cred că a fost destinul nostru, adică să nu promovăm. Îmi pare foarte rău pentru cei 6000 de suporteri care au venit la stadion, care au amintit de Liga 1, de pe vremea când Reșița juca în prima divizie. Suporterii ne-au arătat cât de iubită este echipa”, a declarat Cristi Bobar, președintele CSM Reșița.

Bobar a precizat și care a fost bugetul real al echipei de fotbal în sezonul 2021/2022: „Am văzut prin presă tot felul de declarații cum că la CSM Reșița s-a cheltuit 1 milion de euro pe secția de fotbal. Informație greșită sau colegii din presă nu au luat corect informațiile. Bugetul secției de fotbal de la CSM Reșița a fost undeva în jurul sumei de 600.000 de euro. Este adevărat că bugetul clubului a fost de 1 milion de euro, dar aici au intrat toate cele șapte secții pe care le are CSM Reșița. În acel million de euro au intrat cheltuielile cu tot ce înseamnă personalul administrativ, arbitrii, antrenori, sportivi sau organizări de competiții. Trebuie să ne gândim că aproximativ 600 de copii pleacă în fiecare weekend în deplasări, sunt baremuri de arbitraj care trebuie plătite. Toată lumea spune că avem o bază sportivă foarte frumoasă și toți ne admiră baza. Ca să întreții această bază costă destul de mult. Trebuie mentenanță făcută în permanență pentru terenul de iarbă, pentru cel sintetic. Terenul de iarbă a mai fost o dată ars și a trebuit să-l refacem. Toate aceste lucruri costă și nu se văd. Dacă nu întreținem măcar de două ori pe an tot ceea ce administrăm, cu siguranță că totul va ajunge din nou în paragină, așa cum au ajuns și alte baze sportive de tradiție din țară. Este adevărat că cea mai mare parte a bugetului s-a dus către secția de fotbal, deoarece fotbalul este un fenomen social și peste tot în lume în acest sport se investesc cele mai mari sume. În opinia mea, acest aspect nu este foarte corect față de alte sporturi. Acesta este fotbalul”.

Situația antrenorului Dan Alexa fost clarificată de Bobar: „Contractul lui Dan Alexa cu CSM Reșița a expirat! Dan nu se leagă de contract și este clar faptul că dacă nu a promovat nu va mai rămâne la CSM Reșița. Și el este foarte dezamăgit de ratarea obiectivului. Alexa a avut la Reșița un contract pe doi ani. Dacă am fi promovat, contractul lui de un an s-ar fi prelungit automat cu încă unul. În momentul de față nici nu s-a mai pus problema contractului. Este foarte devreme să ne gândim la un alt antrenor. Au trecut abia câteva zile de la ratarea obiectivului și vom vedea ce se va întâmpla. Se va face o analiza la întreg clubul CSM Reșița”.

Legat de salariile fotbaliștilor, Bobar a spus: „Din punctul meu de vedere, jucătorii care au fost în acest sezon la club au pierdut foarte mult, fotbalistic pentru că n-au promovat, dar și financiar au avut de suferit. Salariile lor au fost bune, dar când am făcut contractele am făcut în așa fel încât să avem și unele garanții. Pe lângă bonusurile de performanță, fotbaliștii ar fi luat salariile întregi doar dacă și-ar fi îndeplinit obiectivul, adică să promoveze. Așadar, jucătorii au pierdut bonusul de performanță, dar nici nu și-au încasat salariile întregi. Deci, pe lângă bonusurile de performanță, fotbaliștii au pierdut și 20-30% din salarii pentru că au ratat obiectivul”.

De asemenea, șeful din Valea Domanului a adăugat și care va fi strategia pe care va merge clubul de acum înainte: „Am reușit să discut cu primarul Ioan Popa și cred că se va merge mai mult pe jucători tineri crescuți de noi, atât cât se poate, și din județ. Chiar dacă nu va fi ca și obiectiv rapid promovarea, vom mai aștepta până când echipa va prinde încrederea necesară. Este clar că ne dorim ca la un moment dat să ajungem din nou în Liga 2. Este bine că la centrul de copii și juniori s-a arătat faptul că vin copii din spate, iar câțiva au făcut-o foarte bine. Rimovecz în ultimul meci a intrat foarte bine. Foarte puțini jucători din lotul actual vor rămâne și în sezonul viitor. Vor rămâne probabil doar cei care sunt din Reșița. Mă gândesc aici la Rimovecz, Negru, Paul Mereu și mai sunt și alții. Este foarte important și ce antrenor va veni și apoi vom vedea ce strategie vom aborda. Ceea ce este clar este faptul că ne vom axa pe juniori de la centrul nostru. Legat de reluarea pregătirilor este devreme să mă pronunț. În săptămânile următoare ne vom gândi la un antrenor, vom discuta cu primarul și vom vedea cum vom aborda noua strategie”.

JCS-Ștefan Moraru