Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană a readus în discuţie problema faţadelor unor clădiri devenite o pată neagră pentru oraş, care riscă supraimpozitarea cu 500%. Soluţia renovării faţadei nu doar scapă de supraimpozitare, ci se poate traduce într-o scutire de impozit pe cinci ani!

S-a înclinat vreo rină, s-a decolorat zugrăveala exterioară, s-a crăpat tencuiala pe ici, pe colo, a căzut vreo bucată de ţiglă, care a fost înlocuită cu un colţ de tablă, a început să crească muşchi pe acoperiş ori gardul a început să se încline? Ei, bine, toate aceste aspecte ale unei gospodării pot atrage o majorare a impozitului cu 300% sau chiar cu 500%, caz în care veţi plăti de trei sau chiar de cinci ori mai mult decât înainte…

Cum să eviţi supraimpozitarea? Prin executarea la timp a lucrărilor de întreţinere necesare sau prin renovarea faţadei. La acest capitol, primarul Ioan Popa a avertizat faptul că, dacă până acum, comisia care făcea evaluările şi verificările în teren a fost mai mult cu ochii pe clădirile aparţinând societăţilor comerciale de pe raza municipiului, anul acesta îşi va îndrepta atenţia şi spre locuinţe, spre proprietarii persoane fizice.

Cine ajunge în situaţia supraimpozitării trebuie să facă demersuri să acopere neajunsurile, după care va scăpa de supraimpozitare. Mai mult decât atât, reşiţenii care doresc să facă investiţii mai serioase, de genul anvelopărilor, izolărilor şi reabilitărilor termice, pot obţine scutirea de la plata impozitului pe respectivele clădiri. Aceasta se acordă „pe o perioadă de cinci ani, persoanelor şi asociaţiilor care îşi renovează faţada clădirii în care locuiesc. Prin această scutire încercăm să încurajăm reșițenii să contribuie la înfrumusețarea aspectului peisagistic al orașului. În paralel, am aprobat alte măriri de impozite, de până la 500%, pentru clădirile aflate într-un stadiu avansat de degradare, clădiri care sunt o pată neagră pentru orașul nostru“, a precizat Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Pentru anul acesta, consilierii locali au aprobat majorarea cu 300% pentru 12 imobile, respectiv cu 500% pentru alte 14 clădiri. An de an, cam aceleaşi vechi şi mari obiective rămân în paragină…

JCS-Antoniu Mocanu