REŞIŢA – O spune omul de afaceri Tatian Diaconu, prezent pe platforma Mociur, printre buruieni, moloz şi ruinele unei industrii care era odată mândria oraşului. CEO Ceetrus România sublinia că este foarte important ca viziunea proiectului să fie parte din viziunea oraşului!
Şi-a început discursul zâmbind, punând celorlalţi întrebarea care era pe buzele tuturor: „Eu o să întreb de ce aţi venit aici?“ şi a glumit despre cortul amenajat şi scaunele nu prea confortabile alese pentru evenimentul de prezentare a celor ce se vor face în Mociur. Chiar şi aşa, şi-a regăsit în sală prietenii pe care a reuşit, în ultimii doi, trei ani să şi-i facă la Reşiţa, invitând la un fel de meditaţie despre trecut şi viitor: „Primul exerciţiu la care vă supunem şi la care vă invităm să participaţi este acela de sensibilizare. Şi v-aş invita să vă uitaţi – dar să vă uitaţi de-adevărat – în jur şi în mod foarte probabil o să observaţi clădiri abandonate, grămezi de moloz, buruieni şi o parte pierdută din Reşiţa. Şi este Reşiţa dvs. Ar fi interesant exerciţiul în care să vedeţi cât reprezintă 40 de hectare din Reşiţa pierdută, raportată la terenul util din oraş. S-ar putea să avem împreună o mare surpriză, pentru că procentajul să fie mare. Şi este un procentaj pierdut din Reşiţa dvs. Când vorbim despre regenerare urbană, vorbim de un pod, de o punte între trecut şi viitor. Atunci când vorbim de platforma Mociur, foarte mulţi vor vorbi cu patimă, cu pasiune, cu durere şi unii pot fi catalogaţi drept nostalgici. S-a dărâmat, pe această platformă, ceea ce era odată mândria oraşului. Şi asta e partea de trecut şi sub nicio formă ea nu trebuie neglijată sau tratată cu uşurinţă, pentru că este parte din trecutul dvs, este locul în care probabil părinţii, bunicii sau parte dintre dvs aţi lucrat. Această parte trebuie respectată, luată în considerare şi dusă mai departe, ca o poveste din trecutul unui oraş“.
Tatian Diaconu a subliniat că este foarte important ca viziunea proiectului să fie parte din viziunea oraşului, mai ales că ponderea terenului ce va fi regândit de Ceetrus este mare. Şi chiar dacă şi experţii, şi autorităţile locale vor avea un cuvânt de spus despre ce urmează la Reşiţa, a precizat: „Mergând către viitor, mare parte dintre răspunsuri vor veni tot de la noi. Pentru că fiecare deţine o fărâmă de adevăr, o bucăţică de expertiză, şi atunci doar împreună, la un moment dat, vom putea să decidem cum va arăta Reşiţa cu adevărat în 2030 sau în 2050. Care sunt nevoile actuale ale oraşului, dar mai ales cele din 2030. Pentru că vă asigur, la viteza cu care se schimbă lucrurile astăzi în jurul nostru, ce credem noi astăzi că ar fi necesar pentru Reşiţa va fi cu mult diferit în 2030. Şi atunci noi trebuie să încercăm nu numai să definim nevoile curente ale oraşului, dar noi trebuie să ne imaginăm împreună care vor fi nevoile copiilor noştri şi nepoţilor noştri. Pentru că ce facem azi, ce începem azi aici pe platformă, va fi ceea ce vom lăsa moştenire. Regenerarea urbană e această punte, dar este o punte care se bazează pe lucruri extrem de simple sau complicate, depinde cum vrem să le vedem. Şi dacă suntem azi aici aş vrea să nu mai priviţi în exterior, să vedeţi clădirile dărâmate, molozul, buruienile, ci aş vrea să vedem împreună oportunitatea, pentru că este uriaşă. Regenerarea urbană înseamnă două lucruri simple, înseamnă încredere şi înseamnă încredere împreună. Dacă le avem, dacă discutăm, dacă comunicăm, dacă ne exprimăm chiar şi în dezacord dorinţele noastre pentru viitor, eu cred că Reşiţa va avea un viitor. Şi e Reşiţa dvs“.
„S-a lipit de mine ca un pitbull“
Întrebat de ce a ales Reşiţa, Tatian Diaconu a precizat că răspunsul ar fi fost simplu, dacă nu era campanie electorală: „Dacă cineva m-ar fi întrebat, într-o listă de 20 de oraşe din România, împreună cu colegii mei din Departamentul de Dezvoltare, unde punem Reşiţa, vă spun cu sinceritate, că acum trei ani şi două luni, nu s-ar fi găsit în lista celor 20 de oraşe“.
Ceva însă a schimbat decizia marii companii, al cărei CEO nu mai ajunsese în Reşiţa de 35 de ani, într-un context în care urbea nu mai are o imagine bună în capitală. „Am ales Reşiţa pentru că a existat o întâmplare, un moment şi o întâlnire cu un om, a adăugat Tatian Diaconu. Dl primar Popa a povestit-o şi este realitatea pură. Nu vreau să-i aducem osanale suplimentare pentru că contextul poate să nască alte gânduri, dar aşa a fost! Ne-am întâlnit la un seminar pe probleme de regenerare urbană, s-a agăţat de mine ca un pitbull şi mi-a zis: «Când veniţi în Reşiţa?». Sunt un tip politicos şi i-am dar un răspuns politicos, dar n-am reuşit să scap şi s-a ales cu o dată fixă în calendarul meu şi al dânsului, şi am venit. Şi am ales Reşiţa pentru că atunci am înţeles că tipul acesta de oraş în România, în realitate, are nevoie de o şansă. Şi noi ne dorim în momentul ăsta să lucrăm la această şansă şi să descoperim împreună modelul în care Reşiţa se poate dezvolta“.
Şi o să redăm în continuare ce ne-a spus „pitbull-ul“: „Acest proiect va schimba radical zona urbană a Reşiţei. Cred că acest loc va deveni un nou centru al oraşului. Vom avea un centru administrativ, cu acea piaţă frumoasă a cărei modernizare o finalizăm în această perioadă. Dar vom avea aici alt centru, unul comercial, cu leisure, cu zone de atracţie pentru tineri, o zonă dinamică şi cred că şi circuitele din Reşiţa, între Govândari şi Centrul oraşului se vor muta de pe malul stâng, pe malul drept al Bârzavei. Aştept cu nerăbdare să văd masterplanul finalizat, pentru că mărturisesc că nu l-am văzut nici eu, până la ora asta, partea finală. Dar din ce mi s-a spus e uau! E un lucru frumos“.
Primarul Ioan Popa a vorbit şi despre aproape o mie de locuri de muncă doar în zona de mall şi aqualand, fără a pune la socoteală celelalte obiective care vor genera alte oportunităţi de angajare, dar şi despre dezvoltarea turismului, în contextul în care se vor pune pe roate proiectele legate de Semenic şi de funicular.
JCS-Antoniu Mocanu