Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sistemul informatizat va fi realizat în straturi, iar solicitările legate de cadastru vor genera venit la bugetul local.

În cea mai recentă şedinţă ordinară, Consiliul Municipal Reșița și-a exprimat acordul pentru realizarea sistemului informatic specific domeniului imobiliar-edilitar și băncilor de date urbane la nivelul municipiului Reșița. „Am cerut acordul consilierilor locali de a face acest GIS, cadastru digital, care din calculele noastre se va cifra undeva la 700.000 de euro, spune primarul Ioan Popa. Înseamnă să monitorizăm electronic toate suprafeţele şi clădirile din oraş. El se desfăşoară pe un parcurs de 2-3 ani, asta înseamnă că trebuie să prindem în bugetul Reşiţei cam 200.000 de euro pe an şi să reuşim să avem acest cadastru digital în straturi. Putem vedea ce avem sub pământ – apă, gaz, curent electric, reţelistică şi aşa mai departe –, clădiri, pentru că după ce-l ai, orice solicitare practic se face contra cost. Deci acest cadastru digital devine un mod de operare care îţi produce bani, ai o certitudine asupra suprafeţelor pe care le ai. Şi încă o veste bună ar fi că Agenţia Naţională de Cadastru susţine până la jumătate din aceste costuri“.

În prezent, situaţia proprietăţilor de pe raza oraşului nu este una concludentă. Iar implementarea cadastrului digital ar putea beneficia de alocări de fonduri europene şi ne-ar putea asigura o evidenţă clară a imobilelor şi reţelelor, date ce ar putea fi folosite pentru conturarea de strategii de dezvoltare, dar şi pentru stabilirea corectă a impozitului.