REŞIŢA – Centrul Universitar Babeș-Bolyai din Reșița a fost gazda primei ediții locale a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor“! Evenimentul, organizat pentru prima dată în Reșița şi încheiat luni seara, a atras sute de participanți dornici să descopere frumusețea științei printr-o serie de activități interactive, experimente și demonstrații tehnologice!
Standurile au fost diverse, de la cele de robotică și imprimare 3D la cele cu echipament militar și echipament pentru criminalistică. Deschiderea oficială a fost marcată de cuvintele lui Ionuț Andrade Bichescu, directorul Centrului Universitar UBB Reșița, care a subliniat importanța evenimentului pentru comunitatea academică și publicul larg: „Sunt bucuros și onorat să deschid această seară dedicată explorării cunoașterii. Este prima ediție organizată la Reșița și sper să devină o tradiție.“
La eveniment au participat toate facultățile din cadrul UBB Reșița, oferind publicului o privire în culisele activităților de cercetare desfășurate alături de studenți și profesori. Printre partenerii importanți ai acestei ediții s-au numărat instituții locale și naționale, implicate în asigurarea siguranței și securității, care utilizează rezultatele cercetărilor științifice în activitatea lor.
Nicoleta Brișan, coordonatorul regional al proiectului ReConnect, a evidențiat rolul educativ al evenimentului, subliniind că astfel de inițiative sunt esențiale pentru a atrage tinerii spre știință și cercetare. „Cercetarea stă la baza soluțiilor necesare dezvoltării sustenabile a societății noastre.“, a spus aceasta.
Primarul Ioan Popa a felicitat organizatorii și a subliniat tradiția inovatoare a Reșiței, precizând că orașul a fost mereu un pionier în domeniul tehnologic. Edilul a anunțat și planurile de implementare a unui proiect de supraveghere inteligentă cu peste 700 de camere, menit să sporească siguranța cetățenilor.
Tinerii care au luat parte la acest eveniment au fost încântați de ce au văzut. „A fost prima dată când am participat la Noaptea Cercetătorilor și am fost impresionată de cât de interactiv a fost totul. Cred că astfel de evenimente sunt esențiale pentru a trezi interesul tinerilor pentru știință.“, a spus o elevă de liceu. „Am venit împreună cu colegii mei și ne-am simțit de parcă am intrat într-o lume nouă. Cel mai mult mi-au plăcut demonstrațiile de fizică. Să vezi cum legile științei funcționează chiar în fața ta este incredibil.“, a subliniat și un elev de clasă primară. Iar un părinte a declarat că „fiul meu e pasionat de robotică și am venit special pentru atelierele dedicate acestui subiect. A fost minunat să văd cum copiii sunt încurajați să pună întrebări și să interacționeze direct cu tehnologia. Aceste evenimente îi ajută să înțeleagă că știința nu e doar ceva ce înveți din cărți, ci e ceva viu, care ne influențează viața de zi cu zi.“
Evenimentul s-a încheiat luni seara cu promisiunea că Reșița va rămâne un punct de referință pe harta științifică a României.
JCS-Denis Dutca