Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Dezvoltatorii Nhood nu doar caută să „restarteze“ nucleul gri din inima Reșiței, ci și să transforme municipiul de pe Bârzava într-un prim proiect de urmat pentru alte 30 de orașe!

S-a tot vorbit despre dezvoltarea din Mociur, despre cele aproximativ 40 de hectare, suprafață cumpărată de cei de la Nhood pentru a porni inițial o zonă comercială, în jurul căreia să se dezvolte spații de locuit, de birouri, un hotel, parcuri și piețe publice, dar și un aquapark, cu hotelul aferent, plan preluat de la municipalitate, care și-a conturat ideea pe dovezile care certifică existența apei termale la Reșița.

Ideea în jurul căreia se va dezvolta Mociurul pleacă de la acel oraș de 15 minute, care să-i ajute pe cei de acolo să găsească totul în acel spațiu, de la serviciu și cumpărături, până la odihnă și agrement. Și nu făcut oricum, ci pe bazele tradiției, îmbinând ruine ale urbei cu spațiile moderne și mobilierul urban din noul proiect. Mai mult decât atât, dezvoltarea va fi centrată pe oameni, încercând să conecteze cartiere, zona de nord, mai nouă, a orașului, cu cea de sud, Reșița veche.

Se vorbește despre conectarea cu epoca de strălucire a orașului. Păstrând o bucată de tradiție, cea mai importantă piață publică va fi străjuită de un turn de apă, care va fi integrat în structurile moderne și care, împreună cu facilitățile din jur, vor avea menirea să atragă atât noi cetățeni, cât și turiști. Până la urmă, așa cum remarca Tatian Diaconu, CEO Nhood România, „Când vorbim despre regenerare urbană, vorbim despre un pod între trecut și viitor“.

Și dacă tot se trece pe verde, deșeurile din construcții vor fi reciclate, vor fi folosite materiale de construcții reciclabile, se vor folosi resurse energetice verzi (hidro și solare), vor fi create spații verzi care să integreze și să completeze peisajul zonei, vor fi conservate resursele naturale disponibile și vor fi comparate studii pentru a găsi cele mai responsabile soluții pentru protecția mediului.

Cine va profita de pe urma acestor lucruri? Evident, în afară de cetățeni, economia locală, prin dezvoltarea de afaceri noi și sustenabile, prin dezvoltarea de parteneriate între sectorul public și cel privat, dar și prin participarea activă cu orașul la proiectul de dezvoltare a Reșiței. În plus, se va dezvolta turismul, în jurul aquapark-ului, a facilităților pentru turism, incluzând hotelul din cartier și cel aferent aquapark-ului, și multe altele. Ideea e că dezvoltarea se va face în trepte, prima fiind de zece ani, într-un total de trei decenii.

JCS-A.M.