Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La Stavila şi în zona Ocico vor fi amplasate câte două containere, atât pentru deşeurile provenite din demolări, cât şi pentru mobilierul sau alte obiecte voluminoase la care reşiţenii ar putea renunţa! 

Depozitarea se va putea face gratuit, în anumite limite. Potrivit primarului Ioan Popa, „am hotărât să deschidem două puncte de colectare deşeuri din demolări şi alte deşeuri speciale, în Stavila şi în zona Ocico. Asta presupune montarea a patru containere de dimensiuni mari, de 7-10 tone, cu o persoană care va lucra pe un program bine stabilit, pe care-l vom transmite public, patru ore pe zi într-o zonă şi patru ore pe zi în cealaltă, şi în care orice îşi sparge baia şi vrea să-şi ducă molozul din demolare, faianţa veche, pe care o înnoieşte acolo şi-şi face frumos, chiuveta veche, vasul de toaletă. Oamenii îşi pun problema unde le duc, pentru că de obicei le duc în saci constructorii care vin acolo, şi după aceea îi atârnă pe undeva pe lângă locurile de colectare sau, mai isteţi unii dintre cei care fac construcţii, se duc şi îi dau într-o râpă la ieşirea din Reşiţa sau spre Doman, spre Cuptoare şi aşa mai departe. Aceste persoane vor putea să ducă gratuit, să depună aceste deşeuri la aceste puncte de colectare. Aş mai menţiona aici paturi, dulapuri, saltele şi orice alte obiecte din interiorul unei case, al unui apartament, mai puţin electronice – adică televizoare, frigidere, maşini de spălat şi aşa mai departe –, care au un alt punct de colectare. Noi de acolo le vom colecta şi le vom duce în zonele unde se colectează centralizat“.

Care sunt totuşi limitele pentru a putea duce, gratuit, gunoiul la cele două puncte? Primarul Ioan Popa explică: „Menţionez că sunt nişte limite, legate de un metru cub pe zi sau trei metri cubi pe an de persoană. Adică n-o să acceptăm să-şi demoleze unul eu ştiu ce viloacă şi să mi-o care toată în containerele noastre. Că aici vorbim deja de construcţii serioase, de cei care-şi fac palate, vile, mai mari, mai mici şi aşa mai departe“.

Aşadar, cei care au de aruncat mai mult trebuie să se adreseze, ca şi până acum, operatorului de salubritate, serviciile urmând să fie taxate.

JCS-Antoniu Mocanu