Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Podcastul cultural românesc Cronicari Digitali dedică un episod special transformării culturale a municipiului de pe malurile Bârzavei!

Momentul ales nu este unul întâmplător, fiind legat de faptul că Reșița aniversează 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea Muzeului de Locomotive cu Abur din Triaj (1972).

Podcastul Cronicari Digitali caută să pună în valoare diversitatea patrimoniului cultural din Reșița, în mediul digital, pentru tânara generație, cu impact la nivel național și regional, pe fundalul triplei aniversări din 2022. Documentarea episodului special s-a făcut în cadrul unui Heritage Trip, în luna iulie, la care au luat parte peste douăzeci de creatori de conținut care au reușit, într-un singur weekend, să aducă poveștile orașului în fața unei comunități de peste 500.000 de oameni.

Podcastul Cronicari Digitali continuă acest demers prin intermediul a trei interviuri cu personalități al căror nume este legat de prezentul și viitorul municipiului de reședință al județului Caraș-Severin. Este vorba despre Dani Oțil, vedeta TV care povestește amintirile sale din Reșița, despre cea mai prețioasă amintire de pe strada Cerna, unde copiii se puteau juca liniștiți, netulburați de mașinile care treceau câte una cam la 40 de minute, despre comunitatea umană în care oamenii își arătau grija unul față de celălalt, în care o tanti aduna rufele pentru altcineva atunci când ploua și chiar le călca sau unde o mamă dădea clătite și altor copii care-i treceau pe sub fereastră.

Dorinel Hotnogu vorbește în schimb despre „un oraș în schimbare, un oraș creativ, un oraș care pune multă bază pe oameni, pe energiile lor, pe cultură. Este un oraș care îmbină tradiția cu prezentul și viitorul, care încearcă să răspundă nevoilor celor care trăiesc aici, care-și doresc să aibă o calitate a vieții cât mai bună“.

Cel de-al treilea interviu ne trece în secțiunea „Amintiri Gustoase“, fiind dedicată gastronomiei, în cadrul căruia antreprenorul Robert Dragoescu explică de ce s-a întors în țară când mai toți bucătarii pleacă și cum a decis să deschidă un restaurant de fine dining într-un oraș industrial. El încearcă să răspundă și la întrebarea „Există sau nu mâncare cu specific reșițean?“.

Printre multe altele, răspunsul îl puteți afla de pe toate platformele de streaming audio, dar și de pe www.cronicaridigitali.ro/podcast, unde noi episoade sunt lansate în fiecare joi și vineri.

JCS-A.M.