Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Banii, un milion de lei, vor fi împărţiţi cu Timişoara, care are celelalte trei proiecte câştigătoare.  Finanţarea se asigură prin Timbrul Monumentelor Istorice, care este de fapt o taxă extrabugetară de 2%, aplicată asupra vânzărilor de produse și servicii care utilizează imagini cu monumente istorice!

Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat rezultatele primei sesiuni de anul acesta a apelurilor de proiecte finanţate din acest timbru, subprogramele Reşiţa – 250 de ani de siderurgie, respectiv Timișoara – Capitală europeană a culturii. Au fost selectate pentru finanțare zece proiecte, în valoare de aproximativ 1 milion de lei, pentru lucrări de întreținere și reparații curente la clădiri monument istoric din orașele Reșița și Timișoara.
Cele şapte proiecte ale Reşiţei se vor bucura de o finanţare totală de 697.540 lei.

Pe listă sunt cuprinse, cu intervenţii de reparaţii curente: una dintre locuinţele gemene „Fraţii Blăjiţă“; Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“, Casa Friedmann (actuala Bibliotecă Județeană „Paul Iorgovici“) şi Sinagoga din Reşiţa. Urmează reparaţii la Palatul Cultural (Teatrul de Vest Reşiţa), reabilitarea faţadei Bisericii Ortodoxe Cîlnic şi reparaţii la acoperişul Bisericii Evanghelice din municipiu.

JCS-A.M.