Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Duminică, 23 februarie, în sala de șah din incinta Sălii Polivalente din Reșița s-au desfășurat întrecerile returului Cupei „Municipiilor Cărășene”, ediția 2020.

După ce în tur reșițenii luaseră un avans consistent (5 puncte), era așteptată replica celor din Caransebeș, însă primele trei rotații nu au făcut decât să crească avansul gazdelor la 11 puncte și meciul părea jucat. Rotația a 4-a, care a fost în tur un semnal al revirimentului caransebeșenilor, în retur a însemnat o nouă majorare a avantajului reșițenilor la 14 puncte. A urmat o tresărire de orgoliu a oaspeților, ce a contat prea puțin însă în economia meciului terminat cu un avans de 13 puncte pentru reșițeni (42,5 – 29,5).

Dacă se analizează prestația pe mese a celor de la Caransebeș se poate constata faptul că Alex Tunaru, în bună formă, a realizat un scor excelent, 11 din 12, secondat de Suciu cu 8,5 din 11. De aici însă nu mai putem aminti decât cele 4 puncte din 12 ale lui Frenț și cele 2 puncte din 6 ale lui Pîrvulescu.

La reșițeni, Bolintiș nu a mai avut evoluția extraordinară de anul trecut (11 din 12) dar a realizat un 9,5 din 12, scor identic cu cel al lui Pădurean. La masa a 3-a, Vuița a avut o evoluție oscilantă, însă a realizat 7 puncte din 12. Plăcuta surpriză a echipei reșițene a fost evoluția constantă a lui Stroescu, care a realizat 8 puncte din 12 (+4), fiind practic al treilea pilon al echipei. Juniorii Stîngu și Drăgoi și-au împărțit masa a 6-a, unde au realizat 6,5 puncte din 12 (peste 50%), fiind un câștig real al echipei.

„În acest an, Cupa Municipiilor s-a desfășurat în două tururi. Un tur la Caransebeș, iar duminică, 23 februarie, Reșița a fost gazda. În tur scorul a fost 20,5 – 15,5, deci Reșița a luat încă din prima manșă o opțiune serioasă pentru câștigarea ediției din acest an. Ca de fiecare dată, șahiștii din Caransebeș și-au vândut scump pielea și au pus mari probleme jucătorilor din Reșița. Până la urmă, acesta a fost și scopul acestei întâlniri. La această competiție s-au adunat cei mai valoroși jucători din Caraș-Severin și mă refer în primul rând la maeștrii Suciu, Tunuaru, Pădurean, Stroescu, Vuița, Păduraru, Calomfirescu și juniorii care vin din urmă: Drăgoi, Stîngu, Văduva. Am fi vrut să fie prezent și juniorul Tamaș, dar el a concurat în semifinala Campionatului Național de seniori. O onoare pentru el, dar și pentru noi și sperăm că acești copii valoroși vor completa pleiada jucătorilor de valoare din Caraș-Severin. În viitor, aceștia ne vor înlocui pentru că avem nevoie de jucători tineri pentru echipa de seniori, pentru Muncitorul Reșița. Premiile au fost oferite de Asociația Județeană Caraș-Severin și au constat în cupe, diplome și medalii”, a declarat Mihai Bolintiș, președintele Asociației Județene de Șah Caraș-Severin.

JCS-Ștefan Moraru