Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este vorba de câteva proiecte pentru care municipaliatea a reuşit să câştige finanţarea, printre care se numără reabilitarea Centrului Civic şi modernizarea străzilor ce leagă bulevardele A.I. Cuza și Revoluţia din Decembrie 1918.

Îngroparea capsulei timpului, sub piaţa centrală, „dezgroapă“ câteva dintre proiectele Reşiţei, care se întrevăd pentru viitorul apropiat. Vorbind despre evenimentul derulat de Centenar, când capsula a fost îngropată, edilul a făcut câteva dezvăluiri despre proiectele pentru care a reuşit să obţină finanţarea.

„Chiar dacă pare puţin ciudat, ca să-ţi dai seama de ce înseamnă capsula timpului peste o sută de ani ar trebui să ne imaginăm ce-ar însemna ca acum să mergem în piaţă şi să deschidem o capsulă a timpului în care reşiţenii au pus lucruri în 1918. Eu aş fi foarte incitat să văd: cine a scris, ce a scris, ce se întâmpla pe vremea aia. O sută de ani este mult şi puţin. Poate fi considerat mult, poate fi puţin“, spunea primarul Ioan Popa, care a subliniat faptul că municipalitatea nu va lăsa netulburată suta de ani pentru capsula timpului.

Mai exact, deşi ea abia a fost „în prima fază, îngropată în subteranul fântânii cinetice a lui Constantin Lucaci“, ulterior, „în momentul în care anul viitor reabilităm şi modernizăm Centrul Civic, îi vom face un loc chiar în piaţa centrală şi o vom muta acolo“.

Edilul a precizat că autoritatea locală a primit undă verde pentru acele proiecte retrospective, obţinând finanţarea pentru a schimba dalele din Centrul Civic – pentru care se promit altele de patru ori mai groase, care să permită prezenţa vehiculelor de intervenţie şi să susţină greutatea celor necesare în cazul organizării de concerte –, precum şi pentru cele şase străzi paralele cu Moise Groza (de la Poliţie), care fac legătura între bulevardele A.I. Cuza și Revoluţia din Decembrie 1918. Edilul a explicat că va reveni zilele acestea cu precizări, pentru reşiţeni, vizavi de aceste proiecte.